Kırmızı gündem

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı gündem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 01:05

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) 6.5 saat sürdü.

Haberin Devamı

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Gülen Cemaati’nin ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen ve yenilenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) girdiğine dair bilgiye yer verilmedi, “İç ve dış güvenlik ortamında meydana gelen değişiklikler de dikkate alınarak güncellenen MGSB görüşülmüş ve bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu’na bildirilmesine karar verilmiştir” denildi.

MİLLİ Güvenlik Kurulu (MGK), “Paralel Devlet” olarak tanımlanan Gülen Cemaati’ni, devleti tehdit eden yapılanma olarak değerlendirdi. MGK, “Kırmızı kitap” olarak bilinen ve yenilenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ni de (MGSB) görüşerek, yeni MGSB’yi Bakanlar Kurulu’na tavsiye kararı aldı. MGK sonrası yayınlanan bildiride, Gülen Cemaati’nin MGSB’ye girdiğine dair somut bir bilgiye yer verilmedi ancak, “İç ve dış güvenlik ortamında meydana gelen değişiklikler de dikkate alınarak güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi görüşülmüş ve bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu’na bildirilmesine karar verilmiştir” denildi. MGK bildirisinde belirtilmese de kulislerde “paralel devlet oluşumunun” ulusal güvenliği tehdit eden yapılar arasında yer alarak MGSB’ye girdiğine kesin gözle bakılıyor. PKK ve Suriye’deki kolu PYD, IŞİD terör örgütü, farklı boyutlardaki siber tehditler ile GDO’lu ürünlere karşı gıda güvenliği gibi başlıkların da “Kırmızı kitap” içinde yer bulduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

MİLLİ GÜVENLİĞE TEHDİT

Tahliye tartışmalarından sonra Gülen Cemaati, dünkü MGK’nın bir numaralı gündem maddesi oldu. Paralel yapılanmayla ilgili mücadelenin devletin öncelikli konularından birisi olacağı bildiriye, “Milli Güvenliği tehdit eden paralel devlet yapılanması ve illegal oluşumlara karşı yürütülen mücadele hakkında tafsilatlı bilgi arz edilmiş, mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesine vurgu yapılmıştır” sözleriyle yansıdı.

ÇÖZÜM SÜRECİ VE SOYKIRIM

Çözüm sürecini de değerlendiren MGK, bu konudaki gelişmeleri de değerlendirerek, terörün sona erdirilmesi için verilen mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesini bir kez daha vurguladı. 1915 olaylarıyla ilgili özellikle ABD, Fransa, Almanya ve Rusya’dan gelen ve Türkiye’yi soykırım işlemekle suçlayan açıklamalara MGK’nın yanıtı, “Bazı ülkeler ve kuruluşlarca 1915 Olayları ile ilgili olarak yapılan açıklamalar ve alınan kararlar değerlendirilmiş, açıklama ve kararların tarihi gerçeklerden uzak olduğu ve siyasi nitelik taşıdığı, bu yönüyle de yok hükmünde olduğu ifade edilmiştir” oldu.

KIBRIS YOK

Haberin Devamı

İç gelişmeler bölümünde 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerin huzur içinde güvenli şekilde geçmesi için alınacak önlemleri de görüşen MGK, Suriye, Yemen, Irak ve Libya’daki gelişmeleri de masaya yatırdı. MGK sonrası yayınlanan bildiride, KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve oluşan yeni ortama vurgu yapılmaması ise dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!