‘Davamıza bekliyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Davamıza bekliyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 01:12

Öğrencilerine ‘Game of Thrones’ dizisi izlettiler diye müstehcenlikle suçlanan öğretmenlerin avukatı ‘hukuk trajedisi’ni görmeleri için yapımcıları Türkiye’ye çağırdı.

Haberin Devamı

Toygun ATİLLA / İSTANBUL

İZMİR’deki Maltepe Askeri Lisesi’nde 5 öğretmen subay, 4 yıl önce İngilizceleri pekişsin diye son sınıf öğrencilerine dünyaca ünlü fantastik dizi ‘Game of Thrones’u (Taht Oyunları) izletti. İsimsiz bir ihbar mektubunun ardından 5 subay, ‘Türklüğe hakaret’ ve ‘cinsel istismar’la suçlandı. Soruşturma sırasında 4 subay emekli olurken, 1 subay ordudan atıldı. Eski subayların ordu ile ilişkileri kesildiği için dava, İzmir 41’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne taşındı.

‘DİZİ YÜZÜNDEN İŞLERİNDEN OLDULAR’

‘Çocuğa müstehcen yayın gösterme ve izletme’ suçlaması ile yargılanan subayların avukatı Ozan Açıkalın, dava süreci ile ilgili dizinin yapımcıları ile irtibata geçtiklerini ve temmuz ayında görülecek ilk duruşma için Türkiye’ye davet ettiklerini belirterek şöyle dedi: “Gelinen nokta artık Türk hukuku açısından tam bir trajediye dönüştü. Dünyada milyonların izlediği bu dizi ülkemizde suç delili oldu ve pırıl pırıl öğretmenler mesleklerinden edildi.”

‘PARALEL YAPININ PARMAĞI VAR’

“Yaptığımız araştırmalarda dosyada paralel yapının da parmağı olduğunu tespit ettik. Bununla alakalı delillerimizi mahkemeye sunacağız. Bu davaya ilk gün takipsizlik kararı verildi ancak bir şekilde birileri tarafından bu noktaya getirildi. Dosyada şikâyetçi dahi olmayan çocukları mağdur olarak yazmışlar. Ayrıca dava hakkında ‘Game Of Thrones’ yapımcısına da bilgi verdik ve duruşmaya davet ettik.”

Haberin Devamı

Başbakanlık’tan ‘sevişme’ analizi

Diziyle ilgili Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu da rapor hazırlamıştı. Raporda, ‘Halkın haya duygularını incittiği, cinsi arzuları tahrik ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykırı olduğu’ belirtilen 5 sahnedeki sevişme pozisyonları detaylarıyla anlatıldı.

‘Benzer dizilerden farkı yok’

DAHA önce soruşturmayı yürüten askeri savcılık, dizinin öğrenciler üzerinde zihinsel ve cinsel olumsuz etki bırakıp bırakmayacağı konusunda, Ege Üniversitesi’nden görüş istemişti. 3 profesör, 2 doçent ve 1 yardımcı doçentin hazırladığı raporda şunlar yer almıştı: “Serbestçe izlenebilen benzer dizi ya da filmlerden daha fazla cinsellik veya şiddet içermediği düşünülmüştür. Dizinin tek başına ve şiddete yöneltecek tetikleyici diğer sosyo-kültürel faktörler olmadan; kişiyi şiddete yöneltmesi bilimsel olarak mümkün değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!