Tartışacağız önereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Tartışacağız önereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 01:48

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarla istediği ‘başkanlık sistemi’ne ilişkin, ‘2023 sözleşmesi’ diye nitelediği seçim beyannamelerinde ‘özgürlükçü, insan odaklı bir anayasayla birlikte özgürlükçü temele dayalı bir başkanlık sistemi’ önereceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

“Bunu tartışacağız, konuşacağız, en doğrusunu ortak akılla birlikte bulacağız” diyen Davutoğlu, “Başkanlık gelecek zorluk bitecek” sloganlarının atıldığı AK Parti grubunda özetle şunları söyledi:

BAŞBAKAN EMREDER

“Bu anayasal çerçevede kimse bürokrasiye nüfuz etme suretiyle devlete sızamayacak. İster 60’larda 70’lerde TSK’ya sızmış olan bazı cunta heveslileri, isterse dini görünüm altında bürokrasiyi ele geçirip KPSS sorularını çalan gruplar olsun, isterse bunların yeni türleri olsun hiçbirisinin bu demokratik ortamda hür olarak yaşamasına izin vermeyeceğiz. Böyle özgürlükçü bir anayasa içinde, ne tedbir alınması gerekiyorsa alacağız. 27 Mayıs, 12 Eylül anayasaları, görünüşte parlamenter sistem diye vesayet altında bir parlamento, baskı altında Başbakanlık ihdas ettiler. Gerçek bir sistem olsaydı Başbakan emreder TSK gereğini yapardı. 12 Eylül sabahı Başbakan evinden alınmaz, muhtıra verilmez, 367 oyunları oynanmazdı. 2002 ve 2007 beyannamelerimizde demokrasi adına parlamenter sisteme yakın teklifler getirdik, sessiz kaldılar. Ama ne oldu? Kendi kazdıkları kuyuya düştüler. Eğer Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı engellenmeseydi, biz de halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanlığı için Anayasa reformuna gitmeyecektik. Gittik ve halk Anayasa’yı değiştirdi. O değişiklik üzerinde de bugünkü Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

Haberin Devamı

ŞAHSİ OTORİTE SAFSATA

Bu çarpık yapıya rağmen bir tek AK Parti döneminde istikrar ve güven sağlandı. Çünkü bizim meselemiz hiçbir zaman şahsi mesele olmadı. Ne Gül ile ne de şimdi Cumhurbaşkanımızla ilişkimiz hiçbir zaman maddi bir temele, siyasi bir hesaba dayanmadı. 12 yıl içinde attığımız demokratik adımlara rağmen ‘Türkiye’de otoriterleşme var’ iddiasında bulunanlar, ciddi bir saptırma içindeler. Yeni bir anayasa ve etkin bir yönetim için başkanlığı seçim beyannamesine koyma irademizi bu sebeple gösterdik. Hiç kimse buradan herhangi bir şekilde şahsileşmiş bir otorite safsatası çıkarmasın. Aksine meseleyi şahsileştirenler kendileridir. Var olacak olan tekliflerini getirsinler. İnşallah milletten aldığımız iradeyle, destekle yeni Anayasa’yı ve bu Anayasa içinde de verimli, etkin, güçler dengesine, güç paylaşımına, güç ayrılığı prensibine dayalı yeni bir yönetim anlayışını hâkim kılacağız. Başkanlık sistemini de bu çerçevede doğru bir zeminde, doğru bir perspektif ve vizyon ile milletle paylaşacağız, millete sunacağız.

Haberin Devamı

23 NİSAN KOLTUĞU

Tartışacağız önereceğiz

Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki ‘En büyük hayalim başbakan olmak.’ Bakınız, hayalimiz hedefimiz iktidar olmak demiyor, meselesi şahsi. Eğer çok arzu ediyorsa, 23 Nisan yaklaşıyor bir günlüğüne verebiliriz.”

3 AY SONRA MECLİS’TE

YOLSUZLUK iddiaları nedeniyle Ekonomi Bakanlığı’ndan istifa etmek zorunda kalan Zafer Çağlayan, TBMM’deki Yüce Divan oylamalarından sonra ilk kez partisinin grup toplantısına katıldı. 3 aydan beri Genel Kurul çalışmalarına katılmayan, sağlık sorunları nedeniyle yurtdışında tedavi gördüğü belirtilen Çağlayan, sorular üzerine sağlığının yerinde olduğunu söyledi. - Selahattin SÖNMEZ /ANKARA

Haberin Devamı

3 DÖNEMLİKLERE ‘ARMA’ YEMEĞİ

BAŞBAKAN Davutoğlu’nun, AK Parti’de 3 dönem kuralına takılanlar için önümüzdeki günlerde özel bir yemek düzenleyeceği de öğrenildi. Seçim listeleriyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından düzenlenmesi beklenen bu yemekte, özel olarak yaptırılan ‘arma’lar da 3 dönem kuralına takılan isimlere verilecek. Armayla ilgili çalışmayı ise AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın yürüttüğü öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!