Cübbe ve kepe Pendik yasağı

Güncelleme Tarihi:

Cübbe ve kepe Pendik yasağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2015 02:35

Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara gönderdiği yazıyla ‘değerler karmaşası’ uyarısı da yaparak, mezuniyet törenlerinde kep ve cübbe giyilmemesini istedi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü ise “Yazının gerekçesi tamamen ekonomik. Yasak yok” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Otluoğlu, ilçedeki okullara gönderdiği 16 Mart tarihli yazıyla mezuniyet törenlerinde kep ve cübbe giyilmemesini istedi. Yazıda “Öğrencilerimizin okul içi ve okul dışı sosyal ve kültürel faaliyetlerinin, eğitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun gerçekleştirilmesi, öğrencilerimizin bu tür faaliyetlerde yapılan uygulamalarla değer karmaşası ya da çatışması yaşamalarına fırsat verilmemesi gerekmektedir” denildi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise özellikle okul dışında yapılan mezuniyet törenlerinin velileri ekonomik olarak zor durumda bıraktığını belirterek “Yazıda yer alan ‘değerler karmaşası’ ifadesiyle ‘ekonomik açı’ vurgulanmış. Yazının bağlamı tamamen ekonomik. Kep ve cübbenin yasaklanmasına yönelik bir uygulama olmaz” dedi. Yıldız, şunları söyledi:

Haberin Devamı

MEVZUAT DEĞİL

“Okul mezuniyetleri okul içinde yapılırsa sorun yok. Değerler eğitimi deniliyor ama çocukların okul dışında ne tür bir ortamda olduklarını bilmiyoruz. Mezuniyet törenleri okullarda yapılsın istiyoruz. Okul dışındaki ortamlar pahalı. Çocukları, aileleri ekonomik anlamda zora sokuyor. Ayrıca yazı, yasal bir mevzuat kapsamında okullara gönderilmedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim kurumlarına gönderdiği bir genelge, mevzuat değil. Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaklaşımıyla bir yazı yazılmış. Yazılırken, örnek verilirken kendi üslubunca bir şey verilmeye çalışılmış. Burada cübbe ve kepe yönelik yasaklayıcı bir unsur yok, yasaklamaya yönelik bir uygulama olmaz. İlçe Milli Eğitim hatırlatma yapmış. Ama bu yazı gönderilmeyebilirdi.”

İŞTE O YAZI

Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda şöyle denildi: “Okullarımız, çocukların ilgi ve yeteneklerini geliştirmelerine fırsat sağlayan, zihinsel gelişmelerinin yanında yüksek ahlak ve karakter sahibi, milli ve insani değerleri benimsemiş bireyler yetiştirilmesi gereken mekânlar olmak durumundadır. Bu sebeple, öğrencilerimizin okul içi ve okul dışı sosyal ve kültürel faaliyetlerinin, eğitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun gerçekleştirilmesi, öğrencilerimizin bu tür faaliyetlerde yapılan uygulamalarla değer karmaşası ya da çatışması yaşamalarına fırsat verilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle yılsonu gösterisi veya mezuniyet töreni gecesi faaliyetlerinin ‘öğrenci merkezli ve katılımcı bir anlayış’ içerisinde okul ortamında öğretmen, öğrenci ve veli katılımı sağlanarak, sosyal, kültürel, sportif etkinliklerle zenginleştirilmiş programla gerçekleştirilmesi, faaliyetlerin okul idaresi ve aile birliklerinin işbirliği ile okul idarelerince gerekli tedbirleri alması suretiyle yapılması, gerek kıyafet gerekse diğer harcamalar bakımından velileri ekonomik yönden sıkıntıya sokacak uygulamalardan kaçınılması, mezuniyet törenlerinde kep ve cübbe giyilmemesi gerekmektedir.”

BAKMADAN GEÇME!