Öküzün de hayal kurma hakkı var

Güncelleme Tarihi:

Öküzün de hayal kurma hakkı var
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 02:15

Edirne’de ilkokul öğrencilerine dağıtılan ‘Öğretmen Öküz, Öğrenci Eşek’ adlı resimli hikaye kitabının yazarı Mevlana İdris, öğretmenlere hakaret amacının olmadığını anlatarak “Kitabımdaki öküzün öğretmen olma hayali, sadece öküzü ilgilendiren bir olay. Ben bir öküzün hayal kurmasının hayvan haklarının kapsamı içinde olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Edirne Keşan’da ilkokullarda dağıtılan ‘Öğretmen Öküz, Öğrenci Eşek’ adlı resimli hikaye kitaplarında, öğrencilere ve öğretmenlere hakaret edildiği iddiası tepkiye neden oldu. Kitabın öğretmenlik mesleğini küçük düşürdüğü iddia edildi. Kitabın yazarı Mevlana İdris hakaret amacının olmadığını belirterek şunları söyledi: “Kitabımdaki öküzün öğretmen olma hayali, sadece öküzü ilgilendiren, onun öküzlük evreninde gerçekleşen bir olay. Ben bir öküzün hayal kurmasının hayvan haklarının kapsamında olduğunu düşünüyorum. Hakaret içerdiğini iddia etmek için özel eğitim almak gerekir. Bu iddia zihinsel sefaletin tescili. Bir çağdaş fabl eserini hakaretle yaftalayan zihinsel sefalet, filozof Beydabâ’dan, Ezop’tan, Mevlâna’dan, La Fontaine’den hatta Walt Disney’den bîhaber bir cehalet düzlemidir. Hayâl celladıdır, düşünce kasabıdır. Kitabın ilk ismi ‘Öküz Öğretmen’ ‘Eşek Öğrenci’ idi. Kelimelerin yerini değiştirdim. Yani mesleğe sıfat olarak hayvanlığı değil, hayvana sıfat olarak mesleği ekledim. Bunları savunma için yaptığımı düşünmeyin. Bu hakaret iddiasının kendisi bu ülkedeki akıl sahiplerine, edebiyat tutkunlarına açık bir hakaret.”

Haberin Devamı

Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü de eserin başlık üzerinden değerlendirilmesinin doğru olmadığını belirterek, inceleme sonrası onay vermeleriyle okullarda dağıtıldığını açıkladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!