Öcalan'ın Eşme Ruhu çıkışı

Güncelleme Tarihi:

Öcalanın Eşme Ruhu çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 16:53

Abdullah Öcalan, bugün Diyarbakır'daki nevruz mitinginde okunan mektubunda "eşme ruhundan" bahsetti. Öcalan'ın mektubunda, "eşme ruhu" ifadesini kullanması, siyasi kulisleri karıştırdı. Bu ifadeyle, Öcalan'ın ne demek istediği, en çok konuşulan konular arasına girdi.

Haberin Devamı

Eşme, Süleyman Şah türbesinin Şah Fırat operasyonu ile taşındığı bölgenin adı. Eşme bölgesinin özelliği ise, kontrolünün Suriye'de PYD kontrolündeki Kobani bölgesinde yer alması.
Süleyman Şah türbesinin ve saygı karakolunun bulunduğu, anlaşmalarla Türkiye Cumhuriyeti olarak tanınmış olan asıl bölge ise IŞİD tehdidi altındaydı. Nitekim, Şah Fırat operasyonu da bu tehdit nedeniyle gerçekleştirildi.
Operasyonun yapıldığı dönemde, hem HDP yönetimi, hem de PYD'liler, yaptıkları açıklamalarda, Şah Fırat operasyonunun, TSK tarafından "PYD desteğiyle" yapıldığını açıkladılar. Yeni kurulan türbe de, halen PYD kontrolündeki bölgede yer alıyor.

Öcalan'ın "eşme ruhu" diyerek de, hem operasyon sırasında yapılan işbirliğine, hem de Süleyman Şah gibi Türk tarihindeki çok büyük önem taşıyan bir şahsiyetin türbesinin, PYD kontrolü altındaki topraklara "emanet edilmesini" kastettiği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

ÖCALAN NE DEMİŞTİ?

Öcalan mektubunda, "eşme ruhu" vurgusu şu cümlelerle yer almıştı;

"Hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen 'Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Yukarıda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!