Kadınlar karakolu dizilerden tanıyor savcıları bilmiyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar karakolu dizilerden tanıyor savcıları bilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 01:33

Kadına şiddeti önlemek için kurulan komisyonda dinlenen Doç. Dr. İlknur Yüksel, medyanın etkili olduğunu, çoğu kadının ‘Arka Sokaklar’ gibi dizilerden karakola başvuracaklarını öğrendiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu önceki gün Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. İlknur Yüksel’i dinledi. Yüksel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katkısıyla gerçekleştirilen ‘2014 Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet’ raporundan bilgiler aktardı.

EĞİTİMLİ DE MAĞDUR

Araştırmanın eğitim düzeyi yüksek kesimde de şiddetin bir sorun olarak ortaya çıktığını gösterdiğini belirten Yüksel, şu rakamları paylaştı: “Eğitimi olmayan kadınların yüzde 43’ü, lisans ve lisansüstü eğitime sahip kadınların yüzde 21’i yaşamlarının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalmışlar. Düşük gelirli kadınların yüzde 43’ü, orta gelirlilerin yüzde 40’ı, yüksek gelirlilerin de yüzde 31’i şiddet görüyor.”

UÇMA’NIN YORUMU

Kadınların karakolu dizilerden tanıdığını gözlemlediklerini aktaran Yüksel, “Diziler, medya etkili oluyor. ‘Karakolu ‘Arka Sokaklar’ dizisinden biliyorum, o yüzden başvururken korkmadım. Ama hiç savcı görmedim ondan korkuyorum’ diyen çok kadın var” değerlendirmesinde bulundu. ‘Mahallenin namusu’ gibi tartışmalı önerileri olan komisyonun AK Partili üyesi İsmet Uçma ise “Araştırmalardan hareketle bir sonuç almaya çalışırsak kadınla erkeği birbirine rakip haline getiriyoruz” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Yüzde 33’ü intiharı düşündü

ARAŞTIRMA sonuçlarına göre fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış kadınların yüzde 33’ü intiharı düşünmüş. 18 yaşından önce evlenmiş kadınların yüzde 48’i fiziksel, yüzde 19’u cinsel, yüzde 50’si fiziksel ve veya cinsel şiddet, yüzde 51’i ise duygusal şiddete maruz kalmış. 18 yaş öncesi birlikteliklerin yüzde 62.7’sinde resmi nikâh yapılmamış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!