ÖYM’ler dönüyor

Güncelleme Tarihi:

ÖYM’ler dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 02:14

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) son yargı paketi çerçevesinde ‘ihtisaslaşma’ gerekçesiyle, Türkiye çapında terör ve örgüt davalarına bakacak mahkemeler olarak 2. Ağır Ceza Mahkemeleri’ni (ACM) görevli mahkeme olarak belirledi.

Haberin Devamı

HSYK’nın dün yayınlanan bu ilke kararına göre İstanbul ve Diyarbakır dışındaki tüm 2. ACM’ler Anayasal Düzene ve Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar Bürosu’nda görevli savcılarca açılan ‘Terör’ ve ‘Örgüt’ davalarına bakacak.

YER DEĞİŞİMİ TESADÜF MÜ

HSYK’nın bu kararı, 1 yıl önce kaldırılan özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) geri döndüğü tartışmasını yeniden başlattı. Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ Hürriyet’e, “HSYK eliyle ÖYM’ler yeniden kuruldu” iddiasında bulunarak şunları söyledi:
“Yetki kararnamesinin çıkmasından sonra tüm Türkiye’deki, özellikle 2. ACM başkanlarının yerlerinin değiştirilmesi dikkatimizi çekmişti. HSYK’nın son ilke kararı da beklediğimiz bir gelişmeydi. Eğer bu bir ihtisaslaşma kararıysa, tabii hâkim ilkesine aykırı olamaz. Fakat siz bu ilke kararından hemen önce Türkiye çapında 2. ACM başkanlarının büyük bir kısmını değiştirirseniz bu tesadüf olarak değerlendirilemez. Bilinçli bir karardır. Doğal hâkim ilkesi, yargı gelenekleri ihlal edilerek özel hâkimler atanmıştır. İstanbul’da terör suçuna bakacak 13’üncü ACM’nin tümü, 14’ün üyeleri, Ankara’da 2 ACM’nin başkanı değişti. Diyarbakır’da bir sulh ceza hâkimi, terör suçuna bakacak 5 ACM’ye başkan yapıldı. Türkiye’de son 4 yılda yargının yapısıyla ilgili tasarruflarla yargı paketleriyle bir anayasal suç kavramının geliştirilmesi ve büroların kurulması bize zaten HSYK eliyle ÖYM’lerin yeniden kurulacağı işareti vermişti. İç Güvenlik Paketi otoriter bir siyasal sistemin getirilmesi için son adımdır. Bütün bu gelişmeler bize artık Türkiye’de otoriter bir siyasi rejimin değil, otoriter bir tek kişi yönetiminin olacağını söylemektedir.”
HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç ise Hürriyet’e “ÖYM’ler geri dönüyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu tamamen yanlıştır” diyerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

ÖZEL SORUŞTURMA USULÜ YOK

“ÖYM olması için yeniden kanunla özel soruşturma usulü getirilmesi, HSYK olarak bizim özel yetkili hâkim ve savcı atamamız gerekir. Biz bunların hiçbirini yapmıyoruz. Özel bir soruşturma usulü yok. Bu mahkemeler genel usüle tabi. Sadece bakacakları işlerde ihtisaslaşmaya gidildi o kadar. Bu da CMK’daki hükümden hareketle yapılmıştır. Nasıl iş mahkemesi, tüketici mahkemesi varsa artık terör ve örgüt davalarına bakacak mahkemeler de görevlendirildi. Özel bir mahkeme kurulması, özel hâkim ve savcı ataması diye birşey yok. Bu mahkemelerin görev ve yetkileri CMK’da belirtilen kurallara tabidir ve yeniden özel yetkili yeni mahkemelerin kurulması diye bir şey asla söz konusu değildir. Aksine ceza mahkemelerinde ihtisaslaşmanın sağlanmasını amaçlıyoruz.

Haberin Devamı

TEK YARGI ALANINA BAĞLI DEĞİL

Kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli mahkemelerde olduğu gibi, birden fazla yerin tek bir yargı alanına bağlanması da söz konusu değil. Kaçakçılık Kanunu gereği 1. Ağır Ceza Mahkemeleri bu suçlara bakıyor. Anayasal düzene karşı suçlar ve terör suçlarına 2. Ağır Ceza Mahkemeleri bakacak. Uyuşturucu suçlarına da iki ACM olan yerlerde 2. Ağır Ceza Mahkemeleri, 3 ya da daha fazla ACM olan yerlerde 3. Ağır Ceza Mahkemesi bakacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!