Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tahrik de terördür

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tahrik de terördür
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 01:33

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanları karikatür çizdiler diye katletmek ne kadar terörse, insanların kutsallarına saldırmak, insanları galeyana getirecek, tahrik edecek eylemler yapmak da en az o kadar terördür. Silahlı terör kadar, ifade özgürlüğü maskesi altında yürütülen teröre karşı insanlık gerekli tepkiyi göstermelidir” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, İstanbul’daki İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı’nda temsilcilerle hatıra fotoğrafı çektirdi, hepsiyle tek tek selamlaştı. Erdoğan besmeleyle başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

İSLAM DÜNYASI ÖZELEŞTİRİ YAPSIN

İslam dünyası, yöneticileri, münevverleriyle kendi özeleştirisini yapmak zorundadır. Bizim özeleştiri metodumuzu başkaları değil ancak hep beraber biz belirleriz, biz belirlemek zorundayız. Teröristler ve terör örgütleri, İslam coğrafyası ve Müslümanların asla ve asla temsilcisi ve sözcüsü değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır.

Son zamanlarda İslamofobi Batı’da nasıl gelişiyor. Batı’da camilerimize Nazilerin son dönemdeki temsilcileri gamalı haçlar, hayvan resimleri çizerek orada Müslümanlara hakaret ediyor. Kundaklıyorlar, yakıyorlar. Bunlar tahrik değil de nedir? Yine biz Müslümanız diyenler de aynı şekilde gidip kiliseleri yakmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Fransa’daki olay, ki bu malum dergi bizim sevgili Peygamberimize yönelik hakaret içeren bu karikatürleri yapmak suretiyle bir tahrik unsuru oluşturmuştur. Bunu kimse fikir özgürlüğü kapsamında ifade edemez. Bir dinin önderine kimsenin saldırma hakkı yoktur. Bunun fikir özgürlüğünde yeri yoktur. Öldürenler Fransız vatandaşı ama Müslüman olduğu söyleniyor.

Fransa’da yapılan saldırılar bir sürpriz değil. Şiddetin bu kadar yaygınlaştığı, şiddetin içerden veya dışarıdan bu kadar taraftar bulduğu bir ortamda dünyanın hiçbir ülkesi güvenli olamaz. Teröre ve farklı olana tahammülsüzlüğe karşı bütün dünya samimi bir şekilde tavrını ortaya koymalıdır. Bunu yapacak olan sadece Müslümanlar değildir, sadece İslam ülkeleri, Doğu değildir, Batı da artık bu şiddet sarmalındaki rolünü görmeli, analiz etmeli, anlamalı ve özeleştirisini yapmalıdır.

HAZRETİ MUHAMMED KIRMIZI ÇİZGİMİZ

İfade özgürlüğü her şeyi yapabilme, yazabilme, çizebilme özgürlüğü değildir. İfade özgürlüğü kutsal değerlere saygısızlık hakkını hiç kimseye tanımaz. İfade özgürlüğü bahanesinin arkasına saklanarak İslam Peygamberi’ni resmeden çirkin karikatürler çizenler aslında ne yaptıklarını, kimi nasıl incittiklerini, nasıl provokasyonların fitilini ateşlediklerini görmek zorundadır. Aslında bunu da biliyorlar. Musevilerin rencide olmasını ya da antisemitist yaftasına maruz kalma korkusunu hesaba katarak dikkatli davrananlar, aynı şekilde, İslam Peygamberi’ne ve tüm Müslümanlara karşı bu hassasiyeti gözetmekle sorumludur. Çünkü o da tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir.”

Bulamayanlara sormalıydınız

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, 4 eski bakanla ilgili oylama sorusu üzerine, “Ben şu anda Cumhurbaşkanı olarak böyle bir değerlendirmeyi ancak bir vatandaş olarak yapabilirim. Bu makama tabii beni getiren halkıma, vatandaşıma da bunu cevapsız bırakmama gibi bir sorumluluğu da taşıyorum. Ben sizden şunu beklerdim. Acaba 276 niye çıkmadı, bu soruyu sormalıydınız. Veya 276 oyu bulamayanlara bu soruyu sormanız gerekir. Çünkü Yüce Divan’a sevk noktasında muhalefetin gayreti, çabası var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!