‘Milli Menfaat’ten AİHM’ye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

‘Milli Menfaat’ten AİHM’ye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 02:09

Ergenekon davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından tahliye edilen İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in başvurusu üzerine yurtdışı yasağı kaldırıldı. İP’den yapılan açıklamada, “Doğu Perinçek, AİHM Büyük Daire’deki ‘İsviçre-Perinçek’ davası için 28 Ocak’ta Strasbourg’a gidecek” denildi.

Haberin Devamı

DURUMU FARKLI

Perinçek’in avukatı Zeynep Küçük, 4 gün önce müvekkilinin yurtdışı yasağının kaldırılması için başvurdu. Perinçek’in Ermeni Soykırımı’nı inkar suçundan İsviçre aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunduğunu belirten Küçük, İsviçre’nin yaptığı itirazın ise 28 Ocak’taki duruşmada inceleneceğini bildirdi. Perinçek’in milli menfaatlerimizi savunan mücadelesinin ve girişimlerinin dünya çapında ses getirdiğini ve müvekkilinin yurtdışında yapılacak bu duruşmaya katılmasının zorunlu olduğunu anlatan Küçük, yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. İstanbul Başsavcılığı da aynı gün verdiği mütalaa ile sanığın yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasına karar verilmesini istedi. İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında, sanıklar için yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması için karar verecek makamın Yargıtay Ceza Dairesi olduğunu, ancak Perinçek’in durumunun farklılık arz ettiği belirtilerek şöyle denildi:
“Perinçek’e ilişkin talepte bildirilen dava, 1915 Olayları’nın hukuki niteliğinin olayın mağdurlarına maddi ve manevi zarar vermeden farklı şekilde yorumlamanın ifade özgürlüğü kapsamında olup olmadığıdır. Buna göre mahkemece ‘1915 yılında Ermeni Soykırımı Olmamıştır’ şeklinde beyanda bulunmanın AİHS’nin 17’nci maddesi uyarınca hakkın kötüye kullanımı olarak kabul edilmeyeceği ve olayların (soykırım) olmadığının ifade edilmesinin cezayi müeyyideye bağlanamayacağı belirtilmiştir. AİHM’deki itiraz dava duruşması, sanığın 1915 Olayları’na dair şahsi görüşü olmayıp Türk devletinin 1915 yılı Ermeni olayına ilişkin resmi tezlerinin AİHM’ce kabul görüp görmeyeceği hakkındadır.

Haberin Devamı

ORADA OLMASI ÖNEMLİ

Sanığın yurtdışında yapılacak olan itiraz dava duruşmasında hazır bulunması önemlidir. Sanığın bir siyasi partinin başkanı olması ve Türkiye’den kaçmayacağı kanaati oluştuğundan yurtdışı yasağının kaldırılmasına karar verildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!