Cizre'de Nihat Kazanhan'ı tanımlanamayan mühimmat öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Cizrede Nihat Kazanhanı tanımlanamayan mühimmat öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 01:12

Şırnak’ın Cizre ilçesinde önceki gün çıkan olaylarda yaşamını yitiren 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsisinde, başından vurulduğu saptandı, kafatasından sert plastikten yapıldığı izlenimi edinilen bir ‘mühimmat’ çıktı.

Haberin Devamı



Şekli roket başlığına benzeyen ancak küçük olan mühimmatın ne olduğunun öğrenilmesi için Emniyet’ten uzman ekip çağrıldı ancak onlar da bu cismi tanımlayamadı. Cisim, incelenmek üzere Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’nı gönderildi. Çocuğun ölümüne neden olan cismin, yeni kullanılmaya başlanılan bir mühimmat mı, yoksa bir havai fişek ya da patlayıcı türü mü olduğu da inceleme sonunda kesinleşecek.

Haberin Devamı

Savcı ile birlikte Kazanhan’ın otopsisine katılan İnsan Hakları Derneği Temsilcisi Muhterem Süren, “Savcı, Nihat’ın kafatasından çıkarılan cismin ne olduğunun belirlenmesi için bomba imha ekibi, olay yeri inceleme ekibi, terörle mücadele şubesi ekiplerini çağırdı. Ancak gelen polislerin hiçbiri mühimmatı tanımlayamadı. Çıkarılan mühimmat 5 santimetre boyunda ve dışı sert plastiktendi. Şekil olarak bir roket başlığına benziyordu. Ancak boyutu küçüktü. Dosyada gizlilik kararı olmamasına rağmen tutanağı bize ve çocuğun ailesine vermediler” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da, olayla ilgili şunları söyledi:
“Nihat’ın ölümüne neden olan silah ve silahın kapsülü bugüne kadar Cizre’de kullanılanlardan farklı; yoğunlaştırılmış bir gaz kapsülü olduğunu tahmin ediyoruz. Silah olarak kullanılan bir donanım. Ağırlığı 15-20 gram civarında. Devletin envanterine yeni girmiş bir silah olduğunu düşünüyoruz. Nihat’tan önce hayatını kaybeden 5 çocuğumuz M4 diye tabir edilen silahla vurulmuştu. Cizre’ye son 15 günde 1000’e yakın polis sevk edildi, polislerle birlikte yeni panzer ve teknolojik donanımı yüksek diğer zırhlı araçlar geldi. İlçeye gelen polisler adeta terör estiriyor, AKP hükümeti de buna göz yumuyor. Bu polislerin gelmesiyle birlikte de hemen her gün bir çocuğumuz ya hayatını kaybetti ya da yaralandı. Cizre’de yaşananlar devletin içindeki krizin kanıtı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın olayların hemen ardından yaptığı ‘Polis silah kullanmadı’ açıklaması ise kabul edilebilir değil. İçişleri Bakanı bizimle kafa buluyor. Nihat’ın ölümünde de tüm tanıklıklar polisi işaret ediyor.”

Haberin Devamı

Cizrede Nihat Kazanhanı tanımlanamayan mühimmat öldürdü

Cizre’de defnedildi

NİHAT Kazanhan’ın cenazesi Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Cizre’ye getirilen cenaze, PKK flamalarına sarılarak Asri Mezarlığı’nda defnedildi. Defin işleminin ardından bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri olayın yaşandığı yere gitti. Burada grup adına açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, dün Demokratik Toplum Kongresi heyetinin Cizre’de halka barış çağrısı yaptığını hatırlatarak, “Cizre’de bir canın daha kaybedilmesini anlamak mümkün değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!