Beyaz sayfa açalım

Güncelleme Tarihi:

Beyaz sayfa açalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 01:12

Siyasi Etik Komisyonu Kurulması Taslağı’nın seçimlerden önce yasalaşması için harekete geçen Meclis Başkanı Cemil Çiçek “Bu metni 25’inci dönem parlamentosuna hediye edelim ve beyaz bir sayfa açılsın” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerinin yaptıklarının etik açıdan incelenerek gerekirse ceza verilmesini öngören Siyasi Etik Komisyonu Kurulması Taslağı’nın seçimlerden önce yasalaşması için inisiyatif aldı. Çiçek, “Siyasetin üzerindeki karanlık gölgeleri ve şaibeleri kaldırmalıyız. 2023 hedeflerinin tamamı maddi beklentileri içeriyor. Saydamlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda da 2023 yılında dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasında olma hedefi koymalıyız” dedi. Türkiye’nin bu konudaki durumunu içine sindiremediğini belirten Çiçek, Milletvekili Statüsü ve Siyasi Etik Komisyonu Teklifini gerekirse kendi imzası ile vereceğini açıkladı.

TÜM PARTİLERE ÇAĞRI

Çiçek’in bu konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de konuştuğu ve mutabakata vardıkları öğrenildi. Tüm partilerden milletvekillerinin katılımıyla hazırlanan Siyasi Etik Komisyonu Kurulması Taslağı, Milletvekilli Statüsü Taslağı ile tek metne dönüştürülerek, TBMM gündemine getirilecek. Çiçek, bu konuda etik komisyonu çalışmalarına katılan ve bir taslak metin ortaya çıkmasını sağlayan tüm partilere çağrı yaptı. Çiçek, Hürriyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

İLK 10’DA OLMALIYIZ

“Her yıl şeffaflık ve saydamlık açısından dünya sıralaması yapılıyor. Türkiye arzu ettiğimiz yerde değil. 2023’te nasıl dünya ülkeleri sıralamasında ekonomik açından ilk 10’da olma hedefimiz varsa, saydamlık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik konusunda da ilk 10’da olma hedefimiz olmalıdır. Böyle bir hedef koymak istiyorsak, bunun gereğini yapmalıyız. Siyasetin üzerini örten karanlık gölgeleri ve şaibeleri ancak böyle kaldırabiliriz. Demokrasimiz 2023’e geldiğinde şeffaflık ve saydamlık konusunda dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olmalıdır.

İSLAM ÜLKELERİ YOK

Başka bir açıdan baktığımızda, açıklanan şeffaflık ve saydamlık listesinde ilk 50 ülke arasında tek bir İslam ülkesi bulunmuyor. 50’nci sırada Malezya var. Türkiye 52’nci sıradayken, 65’inci sıraya düştü. 50 ülke arasında tek bir Müslüman ülke olmaması benim içime sinmiyor. Başbakan’ın sözlerini çok önemli buluyorum. Bir an evvel hayata geçirilmesi için elimden geleni yapacağım. Bu konuda ön almalıyız. Daha önce başlattığımız Siyasi Etik Komisyonu Kurulması’na ilişkin yasanın derhal çıkarılması için çağrı yapıyorum.

Haberin Devamı

SEÇİMDEN ÖNCE ÇIKSIN

Bu çalışmaya üye verip taslak oluşmasını sağlayan tüm partilere de çağrım var. Milletvekillerinin statüsünü içeren düzenleme ile birlikte, Siyasi Etik Komisyonu kurulmasını içine alan bir yasanın seçimlerden önce yasalaşması için işbirliği yapalım. Bu metni 25’inci dönem parlamentosuna hediye edelim ve beyaz bir sayfa açılsın. Yıllardan beri tartışılan iddialar nedeniyle siyasetin ve Meclis’in üzerindeki gölgeleri ancak böyle kaldırabiliriz. Doğru olan tüm partilerin grup başkanvekillerinin imzası ile Meclis’e getirilmesidir. Ancak ben inisiyatif olarak imzamla Meclis’e sevk edebilirim.”

DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞME

Çiçek, 3 gün önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Siyasi etik konusunda daha önce yapılan çalışmaları anlatarak, hazırladıkları metin konusunda bilgi verdi. Siyasi Etik Komisyonu Taslağı ile Milletvekilliği Statüsü Taslağı’nın tek metne dönüştürülebileceği dile getirildi. Bu çalışmalara destek veren Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil de, AK Parti Grup yöneticileriyle görüşerek, bu düzenlemeye grup başkanvekilleri olarak imza atmalarını istedi. AK Parti Milletvekili Köksal Toptan Başkanlığı’nda kurulan komisyon tarafından geçen dönem hazırlanan taslak, önemli düzenlemeler içeriyor. Birleştirilmesi düşünülen Milletvekilliği Statüsü Taslağı ise milletvekillerine trafikte ayrıcalık, ömür boyu diplomatik pasaport, protokolde yeni sıra ve dolaylı düzenlemelerle yeni bazı mali haklar da getiriyor.

Haberin Devamı

1200 TL’Yİ AŞAN HEDİYE ALINMAYACAK

TASLAĞA göre, milletvekilleri TBMM üyesi olmaktan kaynaklanan konum ve yetkilerini, kendilerine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanmayacaklar. Dil, ırk, renk, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep, yaş, bedensel engeller ve benzeri sebeplerle ayrım yapamayacaklar. Kendilerine tahsis olunan kamu imkanlarını amacı kapsamında kullanmaya özen gösterecekler. Açık, şeffaf ve erişilebilir olacaklar. TBMM’nin saygınlığına ve milletvekilliği görevinin itibarına uygun davranacaklar. Milletvekili sıfatı, konumu ve onuru ile bağdaşmayan her türlü tutum ve davranıştan kaçınacaklar. Buna göre, TBMM üyeleri, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükümlerine göre mal bildiriminde bulunacaklar. Vekiller, yabancı devletlerden, milletler arası kuruluşlardan ve herhangi bir özel veya tüzel kişi veya kuruluştan değeri bir aylık milletvekili ödenek ve yolluk tutarı toplamının onda birini (1200 TL) aşan hediyeleri kabul edemeyecekler.

Haberin Devamı

Siyasi Etik Komisyonu, vekillerle ilgili olarak şikayet üzerine veya resen inceleme başlatabilecek. Komisyon, kınama cezası, uyarı cezası, görevlerinin askıya alınması gibi cezalar verecek. Milletvekilliği ile bağdaşmayan herhangi bir hizmeti veya görevi sürdürmekte ısrar eden üyelerin üyeliğinin düşmesine, TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!