MİT TIR’ları tutanaklarına jet temizlik

Güncelleme Tarihi:

MİT TIR’ları tutanaklarına jet temizlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 23:27

ADANA’DAKİ MİT TIR’larının aranması sırasında hazırlanan tutanakların internete sızması, Twitter ve Facebook’u kapanmanın eşiğinden döndürdü.

Haberin Devamı

19 Ocak 2014 günü yapılan arama sonucunda TIR’ların içinde ne bulunduğu bilgisi ve görgü tanıklarının ifadelerinin yer aldığı tutanakların önce sosyal medya sonra da internette yayılmasının ardından mahkeme hızla karar aldı. Tutanakların sitelerden çıkarılması aksi takdirde bu içeriğin yer aldığı sitelerin geneline yönelik engelleme yapılması yönündeki mahkeme kararının tebliğ edilmesinden sonra içerikler internetten temizlendi. Böylece sitelerin engellenmesine yönelik mahkeme kararı geçersiz kaldı. Adana 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nin tutanaklarla ilgili olarak savcılığın başvurusu üzerine aldığı karar, dün sabah saatlerinde internet yayınlarından sorumlu Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne iletildi. Yasa gereği, bildirimin yapılmasından sonraki 4 saat içinde içeriğin kaldırılması gerekiyor. Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, öğleden sonra yaptığı açıklamada, kararı aldıktan sonra erişim sağlayıcılarına ulaştırdıklarını belirterek “Twitter, Google ve Facebook’un söz konusu URL’leri çıkardığı Birliğimize bildirildi. Twitter’ın avukatı söz konusu URL’lerin engellendiğini sözlü olarak, Facebook ve Google ise yazılı olarak bildirdi. Şu an herhangi bir sorun yok” diye konuştu.

KURULAN GRUP DA KAPATILDI


Mahkeme kararının kendilerine iletilmesinden sonra Facebook’un MİT TIR’ları tutanaklarıyla ilgili kurulan grubu ve tutanakların yayıldığı profil hesabını kapattığı belirtildi. Twitter da tutanakların yer aldığı hesapları buzladı. Böylece mahkeme kararı uygulanmış oldu. Kontrollerin yapılmasından sonra da mahkemeye, kararın uygulandığına yönelik bildirimler yapıldı. Konuya ilişkin bilgi veren bir yetkili, son dönemde engellleme kararlarında mahkemelerin de tavır değişikliğine gittiğine dikkat çekerek, “Eskiden mahkemeler doğrudan tüm sitenin engellenmesi yönünde karar veriyordu. Ancak artık ilgili içeriğin çıkarılması, aksi takdirde sitenin tümü için engelleme yapılması yönünde kararlar alıyor. Adana 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı da bu yönde oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!