İstanbul’daki matbaaya yargısız baskın

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’daki matbaaya yargısız baskın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2015 10:53

Cumhuriyet Gazetesi’nin Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun son sayısından bazı karikatürlere yer vereceği bilgisi üzerine polis dün gece yarısı matbaaya baskın düzenledi. Aralarında Cumhuriyet’in de bulunduğu gazeteleri taşıyan kamyonlar herhangi bir yargı kararı olmaksızın 40 dakika bekletildi.

Haberin Devamı

12 çalışanını geçen hafta kanlı baskında kaybeden Charlie Hebdo’nun son sayısı, bugün 3 milyon nüsha ile Avrupa’da satışa çıktı. Türkiye’de de Cumhuriyet Gazetesi bugünkü sayısında, son sayının bazı karikatür ve yazılarından derlediği 4 sayfalık özel bir bölüm yayınlama kararı aldı.

Bu kararın sosyal medya üzerinden yayılması üzerine İstanbul polisi, Cumhuriyet’in yanı sıra çok sayıda gazetenin baskısının yapıldığı Hadımköy’deki DPC tesislerine bu sabaha karşı 01.00 sıralarında 3’ü resmi 5’i sivil toplam 8 kişilik bir polis ekibiyle çıkarma yaptı. Basılan gazeteleri İstanbul ve çevresine dağıtmak üzere matbaadan çıkmaya hazırlanan kamyonlar, polis ekipleri tarafından durduruldu.

Duruma müdahale eden DPC ve YAYSAT yetkilileri, kamyonlarda Cumhuriyet dahil olmak üzere farklı birçok gazete bulunduğunu belirterek, dağıtımın durdurulmasına ilişkin bir mahkeme kararı olup olmadığını sordu. Herhangi bir yargı kararı gösteremeyen polisler kamyondan aldıkları Cumhuriyet Gazetesi nüshasını basın savcısına gönderdiklerini bildirdi. Savcıya gönderilen nüshanın incelenmesinin ardından polis ekipleri saat 01.40 sıralarında kamyonların matbaadan çıkışına izin verdi. Polisin gece yaptığı bu müdahale nedeniyle birçok gazetenin İstanbul ve çevresine dağıtımında aksaklıklar yaşandı.

İstanbul’daki matbaaya yargısız baskın
Cumhuriyet Gazetesi önünde polisten güvenlik önlemi

Haberin Devamı

CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI UTKU ÇAKIRÖZER'DEN AÇIKLAMALAR

İstanbul’daki matbaaya yargısız baskın

"Bir çok yazarını terör nedeniyle yitiren bir gazete olarak onların acısını en iyi anlayan gazete olarak bu dayanışmaya katıldık. Bir seçkiyi okurlarımızla paylaştık. Bu seçkiyi de olabildiğinde titiz bir şekilde hazırladık. Dün sosyal medyada haberler çıkınca tabi destek mesajları kadar bundan memnuniyet duymayan insanlardan da, dini hassasiyetlere özen göstermeyen, bunlara yönelik olumsuz incitici konular olduğunu düşünenlerden de mesajlar geldi.

Haberin Devamı

İşte akşam saatlerinden itibaren emniyet, kendileri gerek burada gerek ankara'da tedbirler aldılar. Şu anda da bunlar sürmekte. Yaptığımız seçkileri gördünüz. Seçkilerin hiçbir şekilde dini hassasiyetleri ve inanç özgürlüğünü rahatsız edeceği düşüncesinde değilim. Gazetemizi alanlar ve okuyanlar bunu göreceklerdir.

Ben ciddi bir sorun çıkmayacağı inancını taşıyorum. Tabi sosyal medyada bu çıktıktan sonar gazetenin basımından sonra kolluk güçler, gazetenin basıldığı matbaaya gitmişler gece. Normalde biliyorsunuz basılan her türlü materyal basın savcıları tarafından incelenir, içinde kanunlara aykırı durum varsa, o savcılar gerekli işlemleri yapar.

Haberin Devamı

Burada sosyal medyada çıkan haberler üzerine muhtemelen, savcının talebiyle kolluk gücü matbaaya giderek, incelemeler yapmışlar bizim gazetemizde ve bu yaklaşık 30-40 dakika sürmüş. Bu süre zarfında kamyonları, diğer yayın organlarının gazeteleri dahil bu kamyonların gidişi belirli bir süre durdurulmuş. Sonra inceleme sonucunda bir sorun teşkil eden bir yayın gözükmediği anlaşılarak bunların dağıtımına izin verilmiş."

BASIN KONSEYİ’NDEN AÇIKLAMA

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Cumhuriyet Gazetesi'ndeki karikatürlü yayından sonra yaşanan olayları, Ankara'da FOX Tv'nin canlı yayın aracına yönelik taşlı saldırı girişimini, 'vahim' gelişmeler olarak endişeyle izlemekteyiz" denildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Özellikle, 'düşünce ve basın özgürlüğü' konusunda kamuoyunca bilinen duyarlılığımız ışığında, Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan tüm olumsuz baskıların ivedilikle ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Bu arada basım yayım güvenliğinin tüm medya için sağlanmasını acilen istiyor, bütün kesimleri sağduyuya davet ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!