Diplomalı "tellaklar" geliyor

Güncelleme Tarihi:

Diplomalı tellaklar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 12:02

Türkiye'ye has "kese köpük" masajını eğitimli eleman yokluğundan yabancı çalışanların yapmaya başlaması sektörü harekete geçirdi. Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği ile Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi arasında imzalanan protokolle SPA tesisleri ve kaplıcalarda çalışacak ara eleman ve yöneticilerin eğitim için "SPA Akademi" kuruldu.

Haberin Devamı

Turizmin önde gelen ülkelerinden olmasına rağmen özgün hamam kültürünü dünya çapında yaygınlaştıramayan Türkiye'de bu alanda önemli bir adım atıldı.Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ilgaz Nacakoğlu, Avrupa'nın en gelişmiş termal potansiyeline sahip Türkiye'nin termal turizmden elde ettiği geliri de artırmak zorunda olduğunu, son yıllarda arka arkaya yeni tesislerin devreye alınmasına rağmen sektörde büyük bir yetişmiş eleman sıkıntısının olduğunu belirtti.

Türkiye'de artık neredeyse SPA birimi olmayan 5 yıldızlı otelin kalmadığını ancak bu birimlerde çalışan elemanların önemli bölümünün usta-çırak ilişkisiyle yetiştiğini anlatan Nacakoğlu, eleman sıkıntısı nedeniyle Türk otellerindeki bu birimlerin Endonezya, Tayland, Rusya ve Orta Asya ülkelerinden gelen çalışanlara teslim edildiğini ifade etti.

Bu sorunun çözümü için Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'yle SPA'larda çalışacak teknik elemanları yetiştirmek üzere "SPA Akademi" kurulması konusunda protokol imzaladıklarını bildiren Nacakoğlu, müfredat çalışmaları devam eden akademinin gelecek yıldan itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacağını aktardı.

Akademide öğrencilere tüm su terapisi uygulamaları, masaj teknikleri, tedavi uygulamaları hakkında teorik ve pratik bilgiler verileceğini kaydeden Nacakoğlu, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de ilk kez bu işin okulu açılacak. Türkiye'de kaplıca ve SPA sayısı hızla artıyor. Ancak buralarda çalıştıracak eğitimli insan bulunamıyor. Bu eksiği farklı ülkelerden gelen insanlar dolduruyor. Yaptığımız çalışma hem eleman sıkıntısını giderecek hem de Türk Hamamı'nı dünya çapında yaygınlaştırma hedefine yardımcı olacak. Çünkü Türk Hamamı ayrı bir kültürdür. Kendisine has ritüeli ve uygulamaları var. Bunların doğru biçimde yapılması çok önemli. Örneğin bir Thai masajı dünyanın her yerinde var. Ama bizim de kese köpük masajımız var. Bunu sadece biz uyguluyoruz. Bu tip masaj yöntemlerini çoğaltıp geliştirirsek ülkemize daha fazla gelir kazandıracağımızı düşünüyoruz. Akademiyle bunun ilk adımını atmaya çalışacağız. Gelecek dönemde bu eğitimi iki yıllık yüksek okul şeklinde düşünüyoruz."

"SPA OLMAZSA OLMAZ"

Haberin Devamı

SPA'nın dünyada gelişen bir trend olduğunu, insanların strese karşı kendilerini daha iyi hissetmek için tercih ettiği bu merkezlerin artık tüm otellerde olmazsa olmaz olarak görüldüğünü anlatan Nacakoğlu, SPA turizminin diğer turizm çeşitlerine göre yüzde 130-140 daha fazla para kazandırdığını, bu nedenle çok önemsendiğini ifade etti.

Türkiye'nin de 2023 hedeflerinde sağlık turizminden yüksek miktarda gelir elde etmeyi planladığını, bu alanda kendi kültürünü yaygınlaştırmak istediğini belirten Nacakoğlu, "Türk Hamamı'nı da klasik ölçüde dünya çapında tanıtacak bir çalışma içindeyiz. Antalya'da pek çok oteldeki Türk Hamamı dediğimiz tesislerde Uzakdoğulu, Rusya veya Türk Cumhuriyetleri'nden gelen elemanlar çalışıyor. Bizim personelimiz kendi masajımızı, kültürümüzü bilmiyor. Bunların öğrenilmesi ve gelecek kuşaklara doğru aktarılması lazım" dedi.

Dünyada SPA eğitimi veren çok fazla ülke olmadığını, eğitimleri Balkan ülkelerine yönelik olarak da planladıklarını dile getiren Nacakoğlu, bu eğitimden alınacak sertifikanın Balkan ülkelerinde de geçerliliğinin olacağını söyledi.

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta ise yönetici ve teknik eleman yetiştirilmesi için verilecek eğitimlerin teorik kısmının üniversitede, pratik kısmının ise Altınyunus Oteli içindeki Bio Venüs Termal Tesisleri ile Tuzla Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde devam edeceğini belirtti.

Temel anatomi, fizyoloji bilgilerinin verileceği eğitimlerde masaj ve SPA uygulamalarının yanında yabancı dil gelişimine yönelik de programların olacağını anlatan Balta, eğitimlere termal turizm işletmelerinde kariyer planlayan herkesin katılabileceğini sözlerine ekledi.

SPA NEDİR ?

Haberin Devamı

Latince sudan gelen sağlık anlamındaki "Sallus Per Aquam" teriminden gelen SPA, Romalılar'dan bugüne kadar uygulanan su terapilerine verilen ortak isimdir. Kelime anlamından daha geniş bir kapsama sahip olan SPA, artık su ve çamur terapilerinin yanında çeşitli masaj terapileri, aroma terapileri, güzellik ve bakım gibi kür hizmetlerini de tanımlıyor.

SPA merkezleri çoğunlukla Wellness birimleriyle birlikte hizmet veriyor. Akıl, vücut, ruh ve ilişkilerde iyi ve zinde olmayı ifade eden "Wellness", insanın kendisini iyi ve zinde hissetmesini sağlayan her türlü masaj, cilt bakımı, çamur ve yosun banyoları, küvet bakımları, thalasso terapi (ısıtılmış deniz suyu) gibi yöntemleri ile vücut bakımlarını içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!