Dersimiz şiddeti önlemek

Güncelleme Tarihi:

Dersimiz şiddeti önlemek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2015 01:45

Sosyal Dönüşüm Vakfı, Ataşehir Belediyesi’ndeki erkeklere ‘şiddeti önleme’ eğitimi veriyor. Atölyede en çok sordukları soruların başında “Öfkenin şiddete dönüşmesine nasıl engel olunur” geliyor.

Haberin Devamı

KADINA karşı şiddeti ortadan kaldırmanın birinci adımı olarak bu konuda erkeklerin farkındalığının artırılması gerektiğine inanan Sosyal Dönüşüm Vakfı (SDV), İstanbul Ataşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak belediyenin erkek çalışanlarına şiddete karşı eğitim vermeye başladı. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin, belediyenin tüm erkek çalışanlarını katılmaya zorunlu tuttuğu derslerde, uzman pedagog ve sosyal hizmet sorumlusu Gül Anna Minci tarafından “Şiddetin türleri, şiddetin bilançosu, kadın-erkek arasındaki iletişim, şiddete beş kala yapılması gerekenler” gibi konularda eğitim veriliyor.

‘ŞİDDETSİZ ERKEKLER ATÖLYESİ’

Ancak 15’er kişilik gruplar halinde bir hafta eğitim alan erkeklerin atölyeye ilk tepkisi “Neden biz seçildik, biz şiddet uygulamıyoruz” oluyor. Belediye çalışanları, aldıkları eğitimin adınının “şiddet uygulamayan erkekler atölyesi” olarak yazılmasını istiyorlar. Minci’nin derslerde en çok karşılaştığı soruysa, “Öfkenin şiddete dönüşmesine nasıl engel olunabilir” ve “Öfke kontrolü nasıl sağlanır” oluyor.

Haberin Devamı

ŞİDDET ÖĞRENİLEN BİR DAVRANIŞ

İkinci itiraz noktası ise aile içi şiddet deyince akla hep erkeklerin geliyor olması. “Hep erkekler mi şiddet uyguluyor? Kadınlarda şiddet yok mu? Kadınlar da psikolojik şiddet uyguluyor” diyenlerin sayısı hiç de az değil. Gül Anna Minci, kadınlarda da “aşağılamak, görmezden gelmek, hakaret etmek” tarzı psikolojik şiddete rastlanabileceğini, ancak eğitimde asıl odaklandıkları konunun çoğunlukla erkeklerin uyguladıkları bedensel şiddet olduğunu söylüyor.

‘KADIN DA DIRDIR YAPIYOR’

Minci, şiddete karşı eğitim programına katılan erkeklerin zaman zaman “Ama kadın da bazen çok dırdır yapmıyor mu, tahrik etmiyor mu?” tarzı sorular sorduklarını da belirtiyor ve ekliyor: “Bizim nihai hedefimiz şiddetin öğrenilen bir davranış şekli olduğunu, dolayısıyla da bunun önlenebileceğini erkeklere göstermek. Öfke patlamalarında neler yapılabileceğine dair alternatif çözüm yolları göstermek ve şiddetin bilançosu konusunda bir farkındalık yaratmak.”

Haberin Devamı

EĞİTMEN ALMANYA ERKEKLER BÜROSU’NDAN

DERSLERİ, Almanya Aile Bakanlığı’na bağlı Hannover Belediyesi Aile ve Gençlik Dairesi’nin Erkekler Bürosu’nun sosyal hizmetler uzmanı Gül Anna Minci veriyor. Belediyede çalışan erkekler 15’er kişilik gruplar halinde ve günde 4 saatten toplam 24 saat eğitim alıyorlar. Minci, şiddet eğitimin asıl olarak şiddet uygulayan erkeklere verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bunun için de Almanya’daki gibi bir kurumsallaşma gerekiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ya da benzeri bir devlet kurumunun şiddet uygulayan erkeklere için bunu zorunlu tutması gerek” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!