Cinayet Örgüt işi

Güncelleme Tarihi:

Cinayet Örgüt işi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 01:38

HRANT Dink’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay’dan dönen davanın görülmesine İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Haberin Devamı

Duruşmaya Dink Ailesi’nin avukatları ile sanıklar Ersin Yolcu, Erhan Tuncel ve Ahmet İskender’in avukatları katıldı. Mahkeme başkanı duruşmaya Ogün Samast’ın 2’nci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın birleştirme talebini okuyarak başladı. Sanık Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, bozma ilamına uyulmamasına ve İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği “Örgüt yok” kararına direnilmesini talep etti. Avukat Soruklu, “Bu baskı kapsamında Yargıtay’a adeta yetkili mercilerce kararın bozulması amacına yönelik etkili bir kampanya uygulanmıştır. Müvekkilimin adil yargılanma hakkı, yargılama süresinde olduğu gibi temyiz aşamasında da alenen ihlal edilmiştir. Yargıtay tarafından verilen bozma kararı öncelikle adil yargılanma hakkını ihlal eder nitelikte, kamuoyu ve yürütme baskısı altında alınmış olduğundan hukuka aykırıdır” dedi. Diğer sanıklardan Ersin Yolcu ve firari sanık Ahmet İskender’in avukatı Feyzullah Şama da, Yargıtay’ın kararına uyulmaması gerektiğini ifade ederek, “Müvekkillerim olaydan iki gün önce sanıklardan Yasin Hayal ile tanışmıştır. Önceki aşamada o ve diğer sanıkları tanımamaktadır. Yasin Hayal’in diğer sanıklarla bağlantısı bilinmemektedir. Bu bakımdan müvekkillerim ile diğerleri arasında örgütsel bir bağ bulunmamaktır. Direnme kararı verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Mahkeme daha sonra duruşma savcısının görüşünü sordu. Savcı da Yargıtay’ın “Örgüt var” şeklindeki kararına uyulmasını talep etti. Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti, Yargıtay kararına uyulup uyulmayacağını açıklamak için birkaç duruşmadır ifadeye beklediği firari sanık Ahmet İskender için kararını verdi. Mahkeme kararında, savunması tespit edilmeden diğer sanıklar hakkında hüküm kurulabileceğinden, sanık Ahmet İskender’in bozma ilamına karşı şimdilik diyeceklerinin sorulmasına yer olmadığını belirterek dosyasını ayırdı. Mahkeme ayrıca Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nin Hrant Dink davasında, sanıkların ‘suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyesi’ olduklarına dair verilen kararına uyulmasına da oy birliğiyle karar verdi.

SAMAST’IN DOSYASI BİRLEŞTİ

Mahkeme daha sonra Ogün Samast’ın İstanbul 2’nci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan yargılandığı dava dosyasının, ana dava dosyasıyla birleştirilmesine muvafakat verdi. Mahkeme, Trabzon 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Albay Ali Öz’ün dosyasının ana dava dosyası ile birleştirilmesinin yer olmadığına karar verdi. Ayrıca Dink cinayetinin işlendiği olay yerine ilişkin güvenlik görüntülerinin sanık Osman Hayal’e ait fotoğraflarla birlikte TÜBİTAK’a gönderilmesi, cinayet günü Ogün Samast’ın arkasından geldiği iddia edilen kişinin sanık Osman Hayal olup olmadığının tespit edilmesi kararı verildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!