Mahkum koğuşu yok kadın olamazsın

Güncelleme Tarihi:

Mahkum koğuşu yok kadın olamazsın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 01:23

Cinayetten cezaevinde yatan eşcinsel D.Ç., kadın olmak için cinsiyet değişikliği ameliyatı ve lazer epilasyon için başvurdu. Bu operasyonu yapan iki hastane, mahkûm koğuşu olmadığı gerekçesiyle D.Ç.’yi geri çevirdi. Dosya şimdi AİHM’de.

Haberin Devamı

Türkiye’de eşcinsel mahkûmların cezaevlerinde yaşadıkları hak ihlallerine bir yenisi eklendi. 2008 yılında işlediği bir cinayet nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan 33 yaşındaki D.Ç. cinsiyet değiştirmek ve lazer epilasyon yaptırmak için geçtiğimiz yıl başvuruda bulundu. Talebi değerlendirilen D.Ç. tedavisi için Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde kontrol altına alındı. Hastane tarafından hazırlanan raporda D.Ç.'nin transseksüel özellikler taşıdığı ve cezaevi koşulları nedeniyle ruh sağlığının bozulabileceği belirtildi. Maltepe Kapalı Cezaevi’nde kalan D.Ç. hakkında hazırlanan raporda “Cezaevinde saçlarının kesilmesi, makyajının ve cımbızının yasaklanması ile depresif bir dönem yaşadığı, dış görünüşü, giyim tarzı ile belirgin kadın özellikleri dikkat çektiği, kadın ayakkabısı giydiği, makyaj yaptığı, tırnaklarına oje sürdüğü ve saçına kadın gibi şekil verdiği” belirtildi.

Haberin Devamı

AMELİYATI MUTLAKA YAPILMALI

Raporun sonuç kısmında ise D.Ç.'nin cinsiyet değişikliği ameliyatının yapılması gerektiği vurgulandı.

Raporun sonuç kısmında “Davacının transseksüel yapıda olduğu, mevcut durumun ceza infaz kurumundaki yaşantısını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesine engel oluşturduğu, ceza infaz kurumunda yaşantısını sürdürebilmesi için davacının cinsiyet değişikliği talebinin ruh sağlığı açısından kesin zorunluluk olduğu, yüzündeki kılların lazer epilasyon ile alınması tedavisinin yapılması gerektiği” belirtildi.

HASTANE KOĞUŞ OLMADIĞI İÇİN REDDETTİ

Raporun tamamlanmasının ardından Türkiye’de sadece Kocaeli Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan cinsiyet değişikliği operasyonu için D.Ç. ve avukatları başvuruda bulundu. Ancak hastane yönetimi üroloji bölümlerinde mahkum koğuşu olmadığı gerekçesiyle ameliyatı yapamayacaklarını belirtti. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından hazırlanan resmi yazıda ise “Hastanemiz üroloji anabilim dalında mahkum koğuşu olmadığından tutuklu ve yükümlülerin ameliyatları yapılamamaktadır” denildi.

AİHM’E GİTTİ

Haberin Devamı

Hazırlanan raporlara rağmen ameliyat olamayan D.Ç. avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Dosyayı inceleyen AİHM, Türkiye hakkında soruşturma başlattı. Türkiye soruşturma kapsamında AİHM’e gönderdiği savunmada iç hukuk yollarının tükenmediğini iddia ederek dosyayı esas yönünden eleştirdi. Türkiye’nin AİHM’deki yargılanması ise hala devam ediyor.

''CEZAEVİNDE MAĞDUR EDİLİYORUM''

Maltepe Kapalı Cezaevi’nde kalan D.Ç. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne mektup yazarak yardım istedi. Mektubunda gerekli ihtiyaçlarını karşılayamadığı için zor şartlarda yaşadığını anlatan D.Ç., “Sağlık Bakanlığı’na bağlı iki hastanede cinsiyet değiştirme ameliyatları yapılıyor. Biri Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi diğeri ise Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi... Ancak bunlar bana ‘mahkum koğuşumuz yok, ameliyatını yapamayız’ diye yazı yolluyor. Geçici de olsa mahkum koğuşu ayarlanabilirdi. Ben mağdur ediliyorum. Bir yetkili haklısın deyip, hastane yönetimine talimat vermiyor. Sağlık kurulu raporumda ‘acil ameliyat olmalı, cezaevinde sağlıklı yaşantı süremez’ diye karar vermişti. Şimdi benim nasıl daha çok ruh sağlığım bozulmasın” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!