HDP’nin sürece desteği sürecek

Güncelleme Tarihi:

HDP’nin sürece desteği sürecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:00

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Başbakanlık binasındaki görüşmede Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ve Başbakanlık Başdanışmanı Ali Sarıkaya da hazır bulundu. Görüşmenin ana gündemini çözüm süreci oluştururken, bölgede son günlerde tırmanan sokak olaylarının ve terörist faaliyetlerin sürece zarar verdiğinin altı çizildi. Başbakanlık kaynaklarına göre, “Savaş tezkeresine hayır” diyerek tezkereye karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Demirtaş’a, ‘tezkerenin neden önemli olduğu ve gerekliliği’ de anlatıldı. Davutoğlu, Demirtaş’a, “Süreç yolunda gidiyor ama sokakta farklı bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Sanki çözüm süreci kötüye gidiyor, süreç sekteye uğrayacak gibi bir durum var. Bu algının düzeltilmesi lazım” dedi. Selahattin Demirtaş ise Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinde “Silah yardımı yapılması, yapılmaması halinde kendi paralarıyla alacakları silahların geçiş güzergâhı olan Türkiye’nin engelleyici olmaması” yönündeki PYD tarafının taleplerini yeniledi, “PYD ile görüşmeniz doğru olur” dedi. Davutoğlu “Bu alternatifi düşüneceğiz” karşılığını verdi. Toplantı sonrası Demirtaş şunları söyledi: “Son derece önemli ve olumlu bir görüşme olarak tanımlayabiliriz. Çözüm süreci açısından, kalıcı barışın bir an önce gerçekleşmesi çok önemlidir. Biz de HDP olarak parlamento içinde, dışında çözüm sürecinin başarıya ulaşması için desteğimizi sunmaya devam edeceğiz.

IŞİD’İ KONUŞTUK

Hükümet IŞİD’i terör örgütü olarak tanımladı. Bu tehdidin bölgeden bertaraf edilmesi için Türkiye’nin hükümet olarak, bizlerin muhalefet olarak yapması gerekenler ele alındı. Sayın Başbakan’ın bu konudaki yaklaşımları da olumludur. Umut ediyorum ki şu günlerde oluşan negatif hava, gerilimli atmosfer bir an önce yerini pozitif bir havaya bırakır.

HAYIR OYU VERECEĞİZ

Başbakan, kesin bir dille Türkiye’nin IŞİD’e destek vermediğini söyledi. Kobani’nin IŞİD tehdidinden, Suriye’nin, Irak’ın IŞİD tehdidinden kurtarılması gerektiğini düşündüklerini, insani yardım konusunda da hükümet olarak ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Tezkere konusunu da konuştuk. Bu konuda tavrımız belli. Başbakan bu tezkerenin bir savaş tezkeresi olmadığını söyledi. Biz ‘hayır’ oyu kullanacağımızı belirttik.

KOMİSYON İSTEĞİMİZLE OLMADI

İmralı görüşmesinden çıkacak sonuçlar hayati derecede önemlidir. Fakat bütün risklerine, gerilimlere rağmen çözüm sürecinin devam ettiği ortada. Komisyonlar sadece HDP’nin isteği doğrultusunda oluşmayacak. Bu komisyonlarda uzmanlar, sivil toplum örgütleri, akademisyenler yer alabilir. Zaten Bakanlar Kurulu kararında da bu şekilde zikredilmiştir. Pratik uygulamada gecikmeden hayata geçmesi gereken önemli bir mevzudur.” m Selçuk ŞENYÜZ/ ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!