Da Vinci yöntemiyle okullarda "yerli rönesans" dönemi

Güncelleme Tarihi:

Da Vinci yöntemiyle okullarda yerli rönesans dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 13:38

Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından başlatılan projeyle, aralarında Türkiye'de müfredatta bulunmayanların da bulunduğu bilimsel konular, ünlü düşünür ve sanatçı Leonardo Da Vinci'nin canlılardaki yapıyı taklit eden bilimsel tarzıyla öğrencilere anlatılacak.

Haberin Devamı

Da Vinci'nin bilimsel öğretilerini kendilerine rehber edinen değişik alanlardaki akademisyen ve uzmanlar, Türkiye'deki bilimsel çalışmaları desteklemek ve öğrencileri bilime teşvik etmek amacıyla derneğin başlattığı projeyi, İstanbul'daki bazı okullarda hayata geçiriyor. Proje kapsamında uzmanlar, "biyomimetik" (doğadaki canlıları taklit bilimi), "antik medeniyetlerde teknoloji", "uzay teknolojileri", "mikrodünya", "aerodinamik" ve "insan vücudu" gibi konuları öğrencilere aktaracak.

Da Vinci's Demons'ta bir Türk



Projeyle, İstanbul'daki 25 üniversite ile tüm lise ve orta okullarda, bir milyonun üzerinde öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Okullara yapılacak seminerler sonunda başarılı görülenler, özel eğitime alınacak ve yeni program uygulanarak, kendilerine sertifika da verilecek.

Haberin Devamı

"Da Vinci'yle Türkiye'de rönesans canlandırılacak"


Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Müge Kanay, yaptığı açıklamada, tüm ilçelerde milli eğitim yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını ve verilen izinlere göre projeyi başlatacaklarını söyledi. Ücretsiz verilecek seminerlerin, akademik eğitimlerden oluşacağını dile getiren Kanay, şu bilgileri verdi:

TÜRKİYE'DE ÇOK KONUŞULDU

Da Vinci yöntemiyle okullarda yerli rönesans dönemi

Leonardo da Vinci'nin kurgusal gençliğinin anlatıldığı ABD dizisi Da Vinci's Demons, dünyada olduğu kadar Türkiye'de de çok izleniyor. Amerikan Starz kanalında yayınlanan dizinin bazı bölümlerinde Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili yapılan atıflar Türkiye'de konuşulmuştu.

"Hepsi uzmanlar tarafından verilecek. Türkiye'deki bilimsel çalışmayı, eğitimi, düşünceyi desteklemek amaçlanıyor. Dersleri sıkıcı, ağır değil, ilgi çekecek şekilde anlatıyoruz. Asıl ve en önemli amacımız bilimde rönesansı Türkiye'de canlandırmak. Rönesansta bilim adamları tarihe geri dönmüş ve antik medeniyetleri inceleyerek, bilime yeni bir ivme kazandırmışlardı. Biz de öğrencilerimiz geçmişte bilimsel konularda neler yapıldığını incelesinler ve birlikte ülkemizde bilime yeni bir ivme kazandıralım istiyoruz."


Kanay, kendilerine rönesansın en önde gelen bilim adamlarından Leonardo Da Vinci'yi örnek aldıklarını anlatarak, "Kendisi, tasarımlarını ve mühendislik ürünlerini geliştirirken, canlıları taklit ediyordu. Hep doğadaki canlılardan ilham aldı. Mesela, uçuş makinesini oluşturmak için uzun zaman yarasaların kanat çırpmasını inceledi. Bunları çizime döktü ve bu kanatları taklit ederek, bir uçuş makinesi geliştirdi. Biz de bunu yapabiliriz. Öğrencileri bu yöne teşvik edeceğiz" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!