Çatışmaya girmeyin talimatı aldık

Güncelleme Tarihi:

Çatışmaya girmeyin talimatı aldık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 01:05

IŞİD’in Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu bastığı sırada güvenlik sağlayan ve tek kurşun atmadan rehin alınan 31 Özel Harekât polisi, o gün yaşadıklarını Hürriyet’e anlattılar.

Haberin Devamı

Özel Harekât polisleri, “Bir gün önce bölgede çatışmalar başladı, IŞİD’in ilerleyişinin bilgisi alındı. Siviller güvenli alanlara taşındı, çatışma pozisyonu aldık. Çatışmaya girmeyin talimatı gelince silahları bırakıp sivillerin yanına geçtik” dedi. Rehine olayından sonra “Tek kurşun atmadan niye teslim oldular, Özel Harekât ne iş yapar” eleştirilerinin hedefi olan özel eğitimli, teröre karşı savaşlarda üstün başarı sağlayan polisler, çatışmaya girmeme gerekçelerini ailelerinin yanı sıra Hürriyet ile de paylaşarak şunları söylediler:

TAHLİYE PLANI

“Konsolosluk basılmadan 1 gün önce bölgede şiddetli çatışmalar başladı. Musul’un güvenliğini sağlayan merkezi Irak hükümetine bağlı güvenlik birimleriyle temasa geçildi. Saldırının boyutları analiz edildi ve tehlikenin büyük olduğu, güvenlik açısından risk altında bulunduğumuz anlaşıldı. Başta Başkonsolosumuz olmak üzere sivillerin tahliyesi için plan hazırlandı. Çatışma bölgesine girilmeden, güvenli bölgeden nasıl tahliye sağlanacağının rotası belirlendi.

Haberin Devamı

GECE ELLER TETİKTEYDİ

Ancak tahliye planı hayata geçirilmedi. Bu sırada çatışma ve silah sesleri bize kadar gelmeye başladı. Gece boyunca eller tetikte ve her an sıcak çatışma sağlanıp, çatışmaya girilecekmiş gibi bekledik. 11 Haziran günü IŞİD tamamen Musul’a girdi ve kontrol onlara geçti. Tahliye için güvenli bölge ve yol kalmadı. Konsolosluğun dışında güvenlik önlemi alan yerel unsurları da alarma geçirdik. Ancak IŞİD konsolosluğa gelmeden, dış güvenliği sağlayan yerel unsurlar silahlarını bırakarak, bulundukları alanları terk ettiler.

ÇATIŞMA POZİSYONU ALINDI

IŞİD’e bağlı ağır silahlı unsurlar konsolosluğun etrafını sardı. Başta Başkonsolos olmak üzere sivilleri bina içindeki güvenli odalarda topladık. Elimizdeki silah ve mühimmat imkanıyla çatışma pozisyonuna geçtik. Siper alındı, bazı arkadaşlar aralarında helalleştiler. Dışarıda uyarı ateşi açıldı, o sırada konsolosluk duvarına ve içerdeki binaya kurşunlar isabet etmeye başladı. İçeriye girdikleri an karşılık vermeye hazırlandık. Ancak bu sırada ‘Çatışmaya girmeyin’ talimatı geldi, silahları bırakıp sivillerin yanına geçtik. Konsolosluğa yüzlerce silahlı kişi girdi.

Haberin Devamı

ERKEKLERE ŞİDDET GÖSTERDİLER

Rehin alındıktan sonra başta Başkonsolos olmak üzere erkeklere karşı şiddet gösterdikleri zaman da oldu. İlk 10 gün aynı bölgede tutulduk, ardından sürekli çatışmalardan uzak güvenli bölgelere taşıdılar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!