Gaziantep’te ‘gerginlik’ alarmı

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep’te ‘gerginlik’ alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:29

200 bini aşkın Suriyeli’nin sığındığı Gaziantep’te, 9 kişinin yaralandığı protestoların yoğunlaştığı semtlerde güvenlik önlemleri artırıldı, bazı Suriyelilerin kamplara gönderilmesi gündeme geldi. Yetkililer sağduyu çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

GAZİANTEP'te, son günlerde Suriyeli sığınmacılara yönelik gerginliğin tırmanmasının ardından, kentte alarm durumuna geçildi. Resmi kayıtlara göre 200 bin, gayrı resmi olarak ise 300 bin civarında Suriyeli’nin yaşadığı tahmin edilen kentte, sığınmacıların gelişi ile kiralar 2-3 kat arttı. Suriyeliler’in düşük ücretle çalışması, açtıkları işyerlerinde vergi ve SGK giderleri olmamasının haksız rekabete yol açtığı iddialarıyla olaylar çıktı. Tepki, pazartesi Ünaldı mahallesinde oturan Hıdır Çalar'ın, evinden çıkmasını istediği Suriyeli kiracısı ve yanındakilerce bıçaklanarak öldürülmesi ile ‘arbedeye’ döndü.

PALALARLA SALDIRDILAR

Polisin biber gazı ve basınçlı suyla müdahalesi ile son bulan arbede, önceki gün yine alevlendi. Toplanan kalabalık, 2 Suriyeli dövdü, sığınmacılara ait işyerleri tahrip edildi. Gerginlik, gece daha da yayıldı. Sopa, bıçak ve pala ile sokağa çıkan gruplar, ‘Suriyelileri istemiyoruz’ sloganlarıyla sokakları dolaştı. Gruptakiler karşılarına çıkan ve ev bulamadıkları için parklarda kalan Suriyelilere saldırdı.
Yaralanan 13 Suriyeli çeşitli hastanelere götürüldü. Kalabalık Suriye plakalı araçları da tahrip etti. 17 kişi gözaltına alınırken, dün sabahtan itibaren Suriyeliler parklardan ayrıldı, protestocuların hedefi olan bazı Suriyeli aileler, evlerinden tahliye edildi. Ancak gerginlik dün gece de devam etti. Ünaldı, Barış, Yavuzlar, Saçaklı mahallelerinde Suriyelileri protesto eden ve dağılmayan gruplara, polis biber gazıyla müdahale etti. Protestocularla polis arasında gerginlik gece boyu sürdü.

ŞAHİN: SAĞDUYULU DAVRANIN

Haberin Devamı

Resmi kurumların misafirhanelerinde barındırılan bazı Suriyeliler boş çadır veya konteyner kentlere gönderilecek. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çıkan olaylar nedeniyle halka sağduyulu davranma çağrısında bulundu. Bu arada Hıdır Çalar’ın öldürülmesiyle ilgili yakalanan 4 Suriyeli ‘cinayete iştirak’ suçundan tutuklanırken, 1 Suriyeli ise aranıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!