4 kıtada 54 ülkede

Güncelleme Tarihi:

4 kıtada 54 ülkede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 01:35

10 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimi için 4 kıta 54 ülkede kurulan sandıklarda oy verme işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimine göre, yurtdışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin kendileri için belirlediği günde oy kullanacak.

Haberin Devamı

YSK'nın aldığı karar uyarınca, Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da ilk tur için dün başlayan oylama 3 Ağustos'a kadar 4 günde yapılacak. Kanada, Avustralya ve Rusya'da dün başlayan oy verme işlemi 2 Ağustos’a kadar sürecek. Bulgaristan ve Kazakistan'da ise 1-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek. Sandık kurulan diğer ülkeler ve oy kullanma süreleri şöyle: Avusturya, Yunanistan, Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya'da 2-3 Ağustos, Çin Halk Cumhuriyeti'nde 31 Temmuz, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2 Ağustos, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da 3 Ağustos.

GÜMRÜKLER 10 AĞUSTOS’A KADAR

Yurtdışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek. KKTC’de yaşayan 90 bin civarındaki seçmen de, 2 okuldaki sandıklarda oy vermeye başladı. Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, seçmenlerin oy kullandığı iki okulu ziyaret etti. Akça, seçmenlerin oy kullanma gününü kaçırmamasının büyük önem taşıdığını belirterek, saatinden geç gelenlerin ise sıranın sonuna geçip sırası gelince oyunu kullanabileceğini söyledi. Danimarka’nın Kopenhag kentinde ise Österbro semtindeki Remisen Spor Salonu’nda kurulan sandıklarda ilk oy kullananlardan biri Danimarka Büyükelçisi Mehmet Dönmez oldu.

Haberin Devamı

Bu stadyum niye dolmaz

ALMAN Bild gazetesi, Türk hükümetinin, Berlin’de Türklerin oy vermesi için tarihi Olimpiyat Stadı’nı kiraladığını belirtirken ‘O stad niye dolmaz’ başlıklı bir makale yayınladı. Bild’e göre Berlin’de 141 bin oy verme hakkı bulunan Türk seçmen bulunuyor ancak sadece 7 bin 547’si kayıt yaptırdı. Yeşiller’in Berlin’den federal milletvekili olan Özcan Mutlu, “Erdoğan, yurtdışı Türklerini sandığa gitmek için harekete geçiremedi. Bunu Almanya’daki entegrasyon açısından sevindirici bir işaret olarak değerlendiriyorum” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da düşük katılım

YURTDIŞINDA yaşayan Türk vatandaşları göçün ardından 53 yıl sonra ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimi için dün sandık başına gitti. Seçime ilgi çok düşük oldu. Bazı yerlerde ise sistem çöktü. Randevusuz gelen seçmenler oy kullanamadan döndü. Yurtdışında 2 milyon 734 bin 429 seçmen bulunmasına rağmen oy kullanmak için 1’inci tura sadece 178 bin 959 seçmen randevu aldı. Almanya’da 1 milyon 400 bin seçmenden 1’inci tur için randevu alan seçmen sayısı 92 bin civarında kaldı. Özellikle 1’inci kuşak birçok seçmen internet kullanmayı bilmediği için randevu alamadı. Bu seçmenlere sistem kendiliğinden oy kullanma tarihi verdi. Ancak sistemin her aile ferdi için farklı tarih vermesi, uzak bölgelerden gelecek seçmenlerin seçime ilgisini azalttı. Berlin’de 70 bin kişilik tarihi Olympiyat Stadı’na sandık kuruldu. Avrupa’da seçim işlemi pazar akşamı sona erecek ve oylar özel kargo uçağıyla
Türkiye’ye getirilecek.

‘Katılım yüzde 50’nin altında kalacak’

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, yurtdışındaki oy verme işlemine katılımın az olmasıyla ilgili, ilk olması nedeniyle bazı acemilikler yaşandığını söyledi. NTV yayınına katılan İşler, “Katılım yüzde 50’nin altında kalacak gibi duruyor” diye konuştu.m Celal ÖZCAN / BERLİN

Haberin Devamı

Propaganda yasakları başladı

CUMHURBAŞKANI seçimine ilişkin propaganda ve yasaklar dün başladı. Buna göre; yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, mini referandum gibi adlarla, vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Seçim gezilerine, başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla katılamayacak. Yasak üzerine Erdoğan, Van ve Mardin mitingleri için evinden sivil plakalı araçla çıktı, özel uçakla mitinglere gitti. Sefa ÖZKAYA

Randevusuz oy kullanmaya YSK’dan ret

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yurtdışındaki vatandaşların randevu almadan oy kullanması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. Yurtdışındaki 2.7 milyon Türk vatandaşından sadece 240 bin kişinin cumhurbaşkanlığı seçimi için randevu aldığını belirten Şentop, randevu sisteminin seçimin düzen içinde yürütülmesini sağlamasına karşın seçmenlerin oy verme hakkını engellediği gerekçesiyle uygulamanın kaldırılmasını istedi. Şentop, vatandaşların randevu almadan oy kullanılmasını sağlayacak alternatif bir yöntem belirlenmesini talep etti. Ancak YSK, Şentop’un bu başvurusunu kabul etmedi. Şentop, aynı aileden 3 kişiye farklı günlerde randevu verildiğini belirterek, “Vatandaş 200 kilometre yol gidip gelecek, 3 kişi için 3 farklı gün nasıl gitsin? Farklı şehirde 2 gün kalması da mantıklı değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!