Soma'lara TOMA'lar

Güncelleme Tarihi:

Somalara TOMAlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 02:23

Soma faciasına tepki eylemlerine karşı polis TOMA’larla barikat kurdu. İzmir Konak’ta yaklaşık 20 bin kişiye TOMA’lar su ve biber gazı sıktı. Bazı göstericiler TOMA’ların önüne oturdu.

Haberin Devamı

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, polisin biber gazlı müdahalesi üzerine hastaneye kaldırıldı. İstanbul’da da eylemciler TOMA’lı barikatlarla durduruldu. Bazı göstericiler yine TOMA’ların önüne uzandı.

İSTANBUL’da DİSK, KESK, EĞİTİM -SEN, Halkevleri, EMEP, ÖDP’nin de aralarında bulunduğu çeşitli parti, sivil toplum kuruluşu ve sendika üyeleri Soma’da yaşanan maden faciasını protesto amacıyla dün Gayrettepe’de toplandı. Fındıklı’daki SGK Müdürlüğü’ne yürümek isteyen grupları Gayrettepe’de durduran polis Valiliğin yürüyüşe izin vermediğini anons etti. Grup üyeleri bu sırada “Soma’nın hesabı sorulacak”, “AKP halka hesap verecek”, “Hükümet istifa” sloganları attı. Bazı grup üyeleri TOMA’ların önüne uzandı. Uzun bekleyişin ardından grubun Mecidiyeköy’e doğru yürümesine izin verildi. Sloganlarla yürüyen gruba, vatandaşlar ıslık ve kornalarla destek verdi. Mecidiyeköy’de TOMA’lı barikatlarla karşılanan göstericiler, hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. İstanbul Defterdarlığı’nda çalışan 100 memur da dün sabah 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde, SES ve Dev-Sağlık-İş üyeleri sloganlar attı ve saygı duruşunda bulundu. Fatih Camisi’nde ise ölen madenciler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup, kazayı anlatan “Karanlıkta” oyununu sergiledi. Saat 20.00’de Kadıköy Bahariye Caddesi’nde toplanan gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Mağazanın camını kırıp, vitrindeki giysileri yola saçan eylemciler, bir zabıta aracını da devirip camlarını kırdı. Akşam saatlerinde başlarında baret, üzerlerinde mavi önlük bulunan 10 kişilik grup Boğaziçi Köprüsü’nü trafiğe kapattı. Polis 1 göstericiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

TURİSTLERE GAZ

İZMİR’de dün sabah iş bırakma eylemi nedeniyle sayıları 20 bine yaklaşan yürüyüşçülere polisin müdahalesi sert oldu. Basmane’den Konak’a kadar ‘Hükümet istifa’, ‘Soma’nın hesabı sorulacak’ sloganları ile gelen, ön safta DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun bulunduğu kortejin önü, Konak Pier Köprüsü’nü geçtikten sonra kesildi. Grubun ilerlemesine izin vermeyen polis, görüşme isteğini de geri çevirdi. İlk gelen gruba önce uyarı için tazyikli su, daha sonra biber gazı sıktı. Topluluktan bazıları polislere taşlarla karşılık verdi. Bazı göstericiler yerlerde sürüklendi. Biber gazından çevrede yer alan engelli vatandaşlar ve kruvaziyer gemilerle İzmir’e gelen turistler de etkilendi. Kalabalık tekrar toplanınca, polis ikinci kez biber gazı ve TOMA’larla müdahalede bulundu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve birçok kişi fenalaşarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Eylemde 25 kişi yaralandı, 34 kişi gözaltına alındı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve belediye çalışanları ise sabah siyah giysilerle belediye önünde 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.

Haberin Devamı

ANKARA’da öğlen saatlerinde Kızılay Meydanı’nda toplanan 100 lise öğrencisi, maden faciasını protesto etti. Hükümet aleyhine sloganlar atan gruba, TOMA’larla müdahale edildi. Üç öğrenci gözaltına alındı. Bazı vatandaşlar da gözaltılara tepki gösterdi. Güvenpark’ta toplanan 14 kişi ise madenci kıyafetleriyle oturma eylemi yaptı. Müdahale eden polis, 14 kişilik grubu gözaltına aldı. Akşam 500 kişilik öğrenci grubu Ziya Gökalp Caddesi’nden Kızılay’a yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polise havai fişek ve taşlarla saldıran göstericiler, polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahalesiyle Kolej’e doğru kaçtı. Burada 20 öğrenci gözaltına alındı.

Haberin Devamı

ANTALYA’da İsmet İnönü Parkı’nda toplanan 250 sendikacı, ellerinde siyah çelenk ve pankartlarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

MANİSA’da Soma Belediyesi önünde 150 kişi oturma eylemi yaptı. Sloganlar atarak Beş Yol Meydanı’nı gelen topluluk burada da oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

ADANA’da Atatürk Parkı’ndan Uğur Mumcu Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis izin vermeyince arbede çıktı. Gözünün altına plastik mermi isabet ettiği öne sürülen Deniz Yentür (16) hastaneye kaldırıldı.
m Muğla, Bursa, Balıkesir, Bolu, Konya, Düzce, Karabük, Isparta, Mersin, Aydın, Diyarbakır, Tokat, Van, Yozgat, Hakkari, Şanlıurfa, Şırnak’ta da eylemler düzenlendi.

Haberin Devamı

İşçiler Soma için 1 gün iş bıraktı

ZONGULDAK’ta Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) örgütlü olduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlükleri’ne ait maden ocaklarında işçiler dün iş bıraktı. Maden ocağı girişlerinde toplanan işçiler, Soma’da ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulundu ve Kuran okutup dua etti. İşçiler daha sonra aileleriyle birlikte Madenci Anıtı’na kadar yürüdü. Eylemde yaklaşık 2 bin kişi, ‘Biz de ölmek istemiyoruz’, ‘Taşerona hayır’, ‘Soma’daki can bizim canımız’ sloganları attı. Yozgat’ın Sorgun ilçesinde taşeron maden işçileri, şeker fabrikası çalışanları, Ankara’da Türk Traktör işçileri, Arçelik, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu işçileri, Çanakkale’de Yol-İş Sendikası’na bağlı işçiler 1 günlük iş bıraktı. Kocaeli’nde 100’ü aşkın fabrikada üretim durdu. Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü’nde çalışan işçiler 1 günlük iş yavaşlatma eylemi yaptı. Tunceli’de bütün devlet daireleri ve belediyeler ile birlikte özel sektörde çalışanlar iş bırakırken, öğrencilerin de büyük bölümü okullarına gitmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!