Martta denetledik

Güncelleme Tarihi:

Martta denetledik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2014 01:17

Başbakan Erdoğan, kazayı yakın tarihin en büyük iş kazası olarak niteleyerek, “Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var” dedi. Söz konusu ocağın, mart ayındaki denetimlerde işçi sağlığı ve güvenliği konusunda başarılı bulunduğunu söyleyen Erdoğan incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÇOK BÜYÜK ACI
Özel sektöre ait ocakta çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 kişiyi kaybettik. İlk belirlemelere göre 80 işçiyi kurtardık. Bunların 19’u taburcu edildi. Ağır yaralı kalmadı. Milletimizin başı sağolsun. Çok büyük bir acı yaşadık. Acı 77 milyonun ortak acısıdır. Kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Sağduyulu ve serinkanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Diyanet ile yaptığımız görüşme ile de selalar verildi. Cuma günü hutbeler bu kardeşlerimize yönelik olarak irad edilecek.

YARALARI SARACAĞIZ

Şundan herkesin emin olmasını istiyorum. Bu kaza en küçük detaylarına kadar araştırılacak. Hiçbir ihmalin gözardı edilmesine izin vermeyiz. Olay aydınlatılacak ve kamuoyunun tatmin olacağı adımlar atılacak. Önce yaraları saracağız ve tabii ki yasımızı da tutacağız. Ardından bu acıyı tüm boyutlarıyla konuşacağız ve gerekeni yapacağız. Bu olayları istismar etmek isteyen aşırı unsurlar da var. Bunlara itibar edilmemesinin, ülkemizin birlik beraberliği için çok önemli olduğunu söylüyorum.

OLAĞAN ŞEYLER

Bu ocakla ilgili mart ayı sonunda yapılmış olan gerek sağlık gerek güvenlik kontrolünde işçi sağlığı, iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir. Kontrollerle de burası gerçekten iyi noktada kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış, nisan ve mayısta da çalışmalarına devam etmiştir. Bu tür kömür ocaklarında, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabii işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır, üzmüştür.

120 KİŞİ HÂLÂ İÇERİDE

Arkadaşlarımızın ve işyeri işletmesinin verdiği rakamlardan hareketle, tahmini olarak 120 civarında içeride halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir. Umudumuz odur ki inşallah yaralı olarak çıkarılanlar olsun. Arkadaşlarımla beraber ocağa gittik. Kolay değil, oradan diyelim ki 150 metrelik bir kademe, ama yatayda bu 3-4 kilometreye kadar uzuyor. Bu yatay bir yerdir. Onlara ulaşıp alıp götürmek kolay değil.

İŞVEREN ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPACAK

Bu konuyla ilgili işin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı noktasında bir prosedürü var, o zaten çalışacak. Bunun dışında işverenin kendisinin bu olay sebebiyle yapabileceği olabilir. Kendisine düşen vardır, onu yapar. Aynı şekilde biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak yapabileceklerimizi yaparız. Vatandaşımızın mağduriyetini istismar etmek isteyenlere fırsat vermeyiz.

CHP ÖNERGESİNİN İÇİ BOŞ

(Muhalefete mensup milletvekilleri, Soma ile ilgili araştırma önergesi vermişler. AK Partili vekillerin oyuyla reddedilmişti. Bununla ilgili ne söylersiniz, sorusuna) Öncelikle ben o günkü Meclis tutanağını incelemenizi isterim. O günkü gündemde bu Soma ile ilgili CHP’li vekilin getirdiği öneri veya önerge, sadece o günkü gündemi engellemeye yöneliktir. Kendi konuşmasında Soma’yla ilgili tek kelime bulamazsınız. Başlıkta Soma geçiyor ama içerde yok. Olayı şu anda tam böyle bir anda, suistimal olarak kullanılma gayreti içindedir. Bunun istismarına biz izin vermeyiz. Mart sonunda olmuştur. Tutanak gerçekten şaşırtıcıdır. Konuyla ilgili hiçbir şey yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!