Deprem paraları çözerdi

Güncelleme Tarihi:

Deprem paraları çözerdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2014 01:46

Van Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nden Müjde Tozbey, konteyner kentte kalan 43 aileye destek verdi, “Anayasa gereği dar gelirlinin konut ihtiyacını devlet karşılamak zorunda. Depremde toplanan paralarla bile bu iş şimdiye kadar çözülebilirdi” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sinirlenmesine yol açan konuşmasında dile getirdiği konteynerde yaşayan Van depremzedeleri, 174 kişilik 43 aileden oluşuyor. Van’ın en fakir ailelerinden oluşan depremzedeler, kalıcı konut ya da arsa almadan konteyner kenti terk etmeyeceklerini söylüyorlar. Bunu sosyal devlet anlayışının gereği ve anayasal hak olarak görüyorlar. Valilik ise onlara verilecek kalıcı konutun emsal olmasından endişe ediyor. Konteyner kentte yaşayanlara hukuksal destek veren Van Depremzedeleri Dayanışma Derneği kurucularından Müjde Tozbey, Hürriyet’e şöyle konuştu:

HAK SAHİBİ DEĞİLLER

“Hukuksal anlamda hak sahibi görülmüyorlar; çünkü kiracılar ama Van’ın en fakir aileleri bu mücadeleyi sürdürüyor. Depremden önce toprak evlerde 50-100 liraya oturuyorlardı, toprak evler depremden sonra ya yıkıldı ya da kiralar çok yükseldiğinden yaşadıkları evlerine dönemediler. Bir de işsiz kaldılar, maddi kaynakları bitti ve konteynerlerden çıkamadılar. Elektrikleri kesildi, kışın dondular.

Haberin Devamı

TÜCCAR DEVLET DEĞİL

Valilik, ‘Yaşamınızı düzene koyana kadar kiralık ev tutalım’ önerisi getirdi. ‘2 ay öderler, 3’üncü ay kapı dışarı ediliriz’ düşüncesiyle kabul etmediler. Başka hiçbir hak tanınmadı, ek ödeme yapılmadı. Öyle olunca en fakir ve mücadeleci kesim konteynerden çıkmadı. Anayasa gereği dar gelirli vatandaşın konut ihtiyacını devlet karşılamak zorunda. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektiriyor. Birilerinin bunun mücadelesini vermesi gerekiyordu, bu insanlar da yapıyor. Van’da bu durumda olan 15 bine yakın aile var. Sadece depremde toplanan paralarla bile bu iş şimdiye kadar çözülebilirdi. Ama kim bilir o paralar nerelere harcandı, daha hesap veren çıkmadı. Çözüm tüccar devlette değil sosyal devlette. TOKİ konutları yüksek fiyatlara satıldı. Geri ödemeler başlamadığı için ses çıkmıyor ama kasımda göreceğiz olacakları.”

SAYISIZ BOŞ TOKİ VAR

Geçen hafta Ankara’da partiler ve sivil toplum örgütleriyle buluşan konteyner kent temsilcileri, Metin Feyzioğlu ile de bu kapsamda görüşmüştü. Konteyner kentte yaşayanların sözcüsü Ali Ahi, Feyzioğlu’nun kendilerine sorunlarını Danıştay toplantısında dillendireceğini ifade ettiğini aktardı. Feyzioğlu’nun çıkışını insani bulan Ahi şunları söyledi: “Valilikle arsa için daha önce bir görüşme yapmıştık. Halkın desteğiyle imece evler yapılabilirdi. Önce yardımcı olunabileceği söylendi, sonra Milli Emlak’tan ret cevabı geldi. Kalıcı çözümlerin geliştirilmesini istiyoruz, yerel yönetimlerin desteklerini bekliyoruz. Barınma anayasal hak ama emsal teşkil eder diye bu hak tanınmıyor. Bunu Vali de söyledi. Sosyal yardımlaşmadan yararlanan 13 bin aile var, 43’e verirsek 13 bin aile de ister dediler. Yerel yönetimlerin isterlerse bu konuyu çözebileceklerine inanıyoruz. Van’da sayısız boş TOKİ var şu an, istenirse onlardan verilebilir.”

Haberin Devamı

Deprem paraları çözerdi

Erdoğan sayesinde

Anadolu Ajansı’nın haberine göre yaklaşık 1.5 yıldan bu yana TOKİ konutlarında yaşamlarını sürdüren aileler, hem deprem öncesi zor şartlar altındaki hayatlarını geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyor hem de sıcak ve güvenli yuvalarında huzur içinde yaşamanın keyfini çıkarıyor. Kalecik TOKİ konutlarında yaşayan Merve İzcier, bu süreçte yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Çok şükür depremin o kötü günlerini Başbakan Erdoğan sayesinde atlattık. Kendisine çok çok teşekkür ediyoruz. Şu an rahat içerisindeysek onun sayesindedir.” Sıhke mevkisindeki TOKİ evlerinde kalan 5 kişilik Kaya ailesi de deprem sonrası yapılanları görmezden gelmeyi vicdanların kabul etmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Deprem paraları çözerdi

Mehmet Akif Lisesi

CİHAN Haber Ajansı’nın haberine göre ise Van’daki iki büyük depremin ardından ağır hasar gören Mehmet Akif Lisesi’nin öğrencileri halen konteynerlerde eğitim görüyor. 1978’de yapılan ve şu an 1800 öğrencisi bulunan okulda yapılan ilk hasar tespitinde yıkım kararı verildi. Geçen sene yıkımı gerçekleştirilen okulun yerine yeni okul yapımına başlandı. Okul inşaatı eğitim dönemine yetiştirilemediğinden öğrenciler, depremin üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen okul bahçesine kurulan 32 konteyner sınıfta eğitim görüyor. Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, devletin kalıcı konut konusunda iyi çalışmalar yaptığını ancak bu başarısını okulların yapımında gösteremediğini belirterek “Uzmanların dediğine göre 6 aydan uzun bir süre konteynerde kalmamak gerekiyor. 6 aydan uzun bir süre kalınca kanser olma riski artıyor. Tabii yapılan çalışmaları takdir ediyoruz. Ancak eksiklikler de var” dedi.

Haberin Devamı

Deprem paraları çözerdi

Ona dua ediyorum

Depremden sonra 3 ay Mersin’de kalıp Van’a döndüklerini anlatan Kalecik TOKİ sakinlerinden Osman Partak da evinin yanı başındaki camide ibadet edip ailesiyle huzur içinde yaşadıklarını, kıldığı her namazda Başbakan’a, devlete ve millete dua ettiğini söyledi. 75 yaşındaki depremzede Nurettin Akkuş ise “Allah, bana caminin yanında ev sahibi olmayı nasip etti. Bu nedenle her zaman Başbakan’a dua ediyorum. Şimdi burada 1 yılda şehir yapıldı. O konuşanların ne bu dünyadan ne de ahiretten haberi var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!