Biz Kuzey Kore değiliz

Güncelleme Tarihi:

Biz Kuzey Kore değiliz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2014 01:27

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Freedom House’un basın özgürlüğü raporunda Türkiye’nin, ‘kısmen özgür ülke’den ‘özgür olmayan ülke’ kategorisine düşmesine tepkisini sürdürdü.

Haberin Devamı

Dün düzenlenen 29. Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısına katılan Davutoğlu, “Gazetecilerimizden ‘Biz Kuzey Kore değiliz’ deme cesaretini göstermelerini bekleriz” dedi. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da bulunduğu toplantıda sadece AA’dan 2 soru kabul edildi. Davutoğlu özetle şunları söyledi:
“Demokratik bir ülke olarak basın ve ifade özgürlüğünün en üst standartlara ulaşması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Freedom House’un raporu ile ilgili olarak herkes eleştiri hakkına sahip. Ancak eleştirinin olgusal temeli sağlam mı? Adalet Bakanlığı’nın rakamlarına göre sarı basın kartı sahibi tutuklu 5 gazeteci var. Freedom House’un raporu bu yıl değil, geçen yılın verilerine dayanıyorsa bu rapora objektif deme şansımız var mı? Türkiye Kuzey Kore ile aynı kategoride yer alıyorsa Türkiye’deki gazeteci dostlarımızla bu tablonun tam özgür olmadığı konusunda hem fikir olmamız lazım. Türkiye’deki gazeteci dostlarımız Kuzey Kore’deki meslektaşları ile aynı şartlara mı sahipler soruyorum size? Bu basın özgürlüğü ortamını Kuzey Kore ve benzeri ülkelere aynı kategoride değerlendirirseniz kimse bu haritaya objektif diyemez. İtibar edilmemesi gerekir. Ama bir algı problemi varsa bütün bakanlıklarımız birlikte yurtdışında basın kuruluşları ile irtibata geçmek ve onları Türkiye’ye davet etmek konusunda mutabık kaldık. O haritadaki ülkelerle Türkiye’yi mukayese etmek oryantalist bir tavırdır. Gazetecilerimizden biz Kuzey Kore değiliz deme cesaretini göstermelerini bekleriz. Türkiye 2. sınıf bir ülke değildir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!