Kar çığı değildi tamamen buzdu

Güncelleme Tarihi:

Kar çığı değildi tamamen buzdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2014 01:01

Everest Dağı’nda 16 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinden sağ kurtulan Doç. Dr. Gülnur Tumbat dehşeti anlattı: “06.30 gibi duyduk çığı. Buzula yakın kamplardan birindeydik...”

Haberin Devamı

DÜNYANIN en yüksek noktası Everest’te 18 Nisan’daki çığ faciasından sağ kurtulan Doç. Dr. Gülnur Tumbat, olayın ardından İstanbul’a döndü. Bahçeşehir Üniversitesi’nde başından geçenleri anlattı. Everest Dağı’nın 5800 metresinde “buzul doktorları” olarak bilinen şerpaların iki buz tabakası arasından geçmek için kullanılan merdiveni tamir ederken çığın düşmeye başladığını belirten Tumbat, şöyle devam etti: “Şerpalar öyle bir yere geliyorlar ki, merdivenlerin alt kısmı çıkmış ve merdiven havada kalmış. Merdiven boşluğa çıktığı için şerpa ilerleyemiyor. Merdiveni tekrar yerine koymaya çalışıyorlar. Tam bu anda çığ düştü. Dağdan bir parça koptu ve alanı tamamen kapattı. Bu çığ kar çığı değil, tamamen buz. Apartman büyüklüğünde blokların üzerinize düştüğünü düşünün. 16 kişi öldü. Everest’in tırmanış tarihinde hiçbir gün bu kadar insan aynı anda ölmedi...”

Haberin Devamı

Yaşadıklarım gerçek miydi

SAN Francisco State Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tumbat: “Hâlâ her sabah ‘yaşadıklarım gerçek miydi’ diyorum. Kazadan sonra dağ kapandı. Çünkü buzulların altında 3 ceset vardı. Budistler için cesedin bulunması çok önemli. 5 gün yas ilan edildi. Dağın kapanması Everest tarihinde yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!