Haşim Kılıç'ın konuşmasının şifreleri

Güncelleme Tarihi:

Haşim Kılıçın konuşmasının şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 01:43

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, son dönemde mahkeme kararlarına yönelik hükümet kanadından gelen eleştiriler konusunda "Meydan okuma çağrılarını cevapsız bırakmaya kararlıyız" dedi, ancak isim vermeden, eleştirilerini tek tek yanıtladı.

Haberin Devamı

Haşim Kılıçın konuşmasının şifreleri
Hukukun üstünlüğü ve özgürlük konularına vurgu yapan AYM Başkanı, ''İddia edilen kayıt dışı yapılanma, korku, endişe, belirsizliklerin doğmasına, mesleki ilişkinin çok olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur'' dedi.

GÖZLER DEVLETİN ZİRVESİNİN KATILDIĞI TÖRENDEYDİ / Foto Galeri

Kılıç, AYM'nin kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ya da hükümete hiç atıfta bulunmadı. Ancak Kılıç'ın konuşmasında Başbakan'ın kamuoyu tarafından iyi bilinen çıkışlarına atıflar vardı.

Haşim Kılıçın konuşmasının şifreleri
HAŞİM KILIÇ'TAN ÇOK SERT AÇIKLAMALAR

Haberin Devamı

İşte AYM Başkanı'nın konuşmasının şifreleri:

* BAŞBAKAN ERDOĞAN: MİLLİ GÖRÜŞ GÖMLEĞİNİ ÇIKARDIK
* AYM BAŞKANI KILIÇ: GÜÇ VE ŞARTLARIN ETKİSİYLE GÖMLEK DEĞİŞTİRMEYİZ...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'yi kurduktan hemen sonra yaptığı açıklamada "Milli Görüş gömleğini çıkardık. Geçmişi unutun, yeni bir partiyiz" sözleri kamuoyunda çok tartışılmıştı. Haşim Kılıç da, konuşmasında "gömlek" benzetmesini kullandı. Kılıç, 2010 yılına kadar AYM'den "mağdur" olanların, şimdi aynı mahkemenin kararlarından rahatsızlık duymalarını "çelişki" olarak nitelendirdi ve "Bizler, adil olmayı kutsal bir görev kabul eden bir medeniyetin mensupları olarak, gücün ve şartların etkisiyle gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız" dedi.

Haşim Kılıçın konuşmasının şifreleri
Haşim Kılıç'ın açıklamasına tepkiler

* BAŞBAKAN ERDOĞAN: MAHALLE BASKISINI KALDIRALIM
* AYM BAŞKANI KILIÇ: YARGIYA MAHALLE BASKISI VAR

Başbakan Erdoğan 29 Eylül 2010'da, Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesinden iki hafta sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'de inanç ve eğitim özgürlüğüne önünün açılması gerektiğini belirterek, "Bu ülkede hangi düşüncede olursa, hangi inançta olursa olsun, ne tarafta olursa olsun şu mahalle baskısı adını verdikleri şeyi ortadan kaldıralım. Herkes hür olsun, rahat olsun" demişti.
AYM Başkan Kılıç da bugünkü konuşmasında, hükümet üyelerinin yargıya yönelik eleştirileri konusunda "Mahalle baskısı ile yargı mensuplarının görüş, düşünce ve kararlarının etki altına alınma çabaları, adaletin kutsallığına inanmış olanlar için geçerli değildir" dedi.

Haberin Devamı

İŞTE HAŞİM KILIÇ'IN KONUŞMASININ TAM METNİ

* BAŞBAKAN ERDOĞAN: AYM KARARI MİLLİ DEĞİL
* AYM BAŞKANI KILIÇ: MİLLİ OLMAMAKLA SUÇLAMAK SIĞ ELEŞTİRİ

Başbakan Erdoğan, AYM'nin Twitter'a erişim yasağını "hak ihlali" olarak niteleyen ve açılmasını isteyen kararına karşılık, "AYM'nin kararlarına uymak zorundayız ama saygı duymak zorunda değiliz, saygı da duymuyorum. Twitter ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurmalarını ben doğrusu milli bulmuyorum. Amerikalı bir şirketin böyle bir savunusu yapılırken bizim milli değerlerimiz bir kenara konuldu" demişti.
AYM Başkanı Kılıç ise bugünkü konuşmada, "Bir eylemin işlemin, siyasi bir belge olan anayasaya göre denetlenmesi nedeniyle ortaya çıkan AYM kararının siyasi sonuçlar doğurması doğaldır. Anayasa Mahkemesi’nin siyasi amaçlarla hareket olduğunu söylemek ya da milli olmamakla suçlamak sığ eleştirilerdir" dedi.

Haşim Kılıçın konuşmasının şifreleri
TBMM Başkanı'ndan sert tepki: 'Kimse oraya haşlanmak için gitmedi'

Haberin Devamı

* AYM BAŞKANI KILIÇ: KANUN YOLLARININ TÜKETİLMESİ MUTLAK DEĞİL
* BAŞBAKAN ERDOĞAN: AYM, İÇ HUKUK YOLLARI TÜKENMEDEN KARAR ALDI

Başbakan Erdoğan, yine 4 Nisan'da yaptığı açıklama, AYM'nin Twitter kararı konusunda "şu anda alınmış olan bu karar, birincil mahkemelere müracaat edilmeden, hukuk yolları tüketilmeden AYM'ye götürmüştür. AYM'nin bunu reddetmesi gerekirdi" demişti.
Haşim Kılıç ise AYM'nin daha önce tutuklu milletvekilleri hakkında da yargı sürecinin sonlanmasını beklemeden karar aldığını hatırlattı, , benzer bir kararın Twitter konusunda alınmasının eleştirilmesine ise karşı çıktı. Kılıç, "Gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gerekse AYM defalarca verdiği kararlarında, kanun yollarının tüketilmesi koşulunun mutlak olmadığını ifade etmişlerdir" dedi.

Haberin Devamı

* BAŞBAKAN ERDOĞAN: TÜRKİYE'DEKİ SON ÇETE, PARALEL ÇETEDİR
* AYM BAŞKANI KILIÇ: SUÇLAMA YAPIŞIK KALDIĞI SÜRECE YARGI AYAKTA KALAMAZ

Başbakan Erdoğan, 11 Nisan'da paralel yapı ile mücadele konusunda yargının aldığı tutumu eleştirerek, "Biz yargının özeleştiri yaparak yeniden yapılanmasını bekliyoruz. Demokratik ülkede hangi sınırlarda görev yapıyorsa, o sınırlara çekilecek. Yargının siyasetten elini çekmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Yaşanan acı tecrübelerden ders çıkararak, yargının siyaseti engelleyen değil, güç veren hale gelmesi için reformlar yapacağız. Türkiye’deki son çete, paralel çetedir. Bunu da temizleyerek, Türkiye’nin ayağına takılmış tüm prangaları ortadan kaldıracağız" demişti.
AYM Başkanı Kılıç ise, son dönemde yargının "paralel devlet" ve "çete" diye nitelendirilen çok vahim ağır bir suçlamayla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bu suçlama üzerine yapışık kaldığı sürece yargının ayakta kalması mümkün değildir" dedi.

Haberin Devamı

* BAŞBAKAN ERDOĞAN: YANLIŞ YAPANLAR ELBETTE YER DEĞİŞTİRECEK
* AYM BAŞKANI KILIÇ: TAYİNLE SORUN ÇÖZÜLMEZ

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık sonrasında emniyet ve yargı alanındaki tayinler konusunda, "Atamaları eleştiriyorlar. 250 bini aşkın polis var. Yanlış yapanlar elbette yer değiştirecek" demişti.
AYM Başkanı Haşim Kılıç ise bugünkü konuşmasında, "Gerek yargıda, gerekse yürütme organı içinde var olduğu iddia edilen bu kişilerin başka illere tayin edilerek ya da yerlerini değiştirerek sorunu çözmenin anlamsızlığı açıktır" diye konuştu.

* BAŞBAKAN ERDOĞAN: TUZAK ÇOK BÜYÜK
*AYM BAŞKANI KILIÇ: YARGI TUZAK KURULACAK YER DEĞİL

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından yaptığı açıklamalarda, "milletin iradesine tuzak kurulduğunu" belirterek, "Oyun çok büyük, tuzak çok büyük ama milletin feraseti bu tuzağı alt üst etti. Bir kez daha dik durduk. Bir kez daha milletin emanetine sahip çıktık ve çirkin senaryoyu alt üst ettik" demişti.
AYM Başkanı ise, "Yargı milletin iradesine tuzak kurulacak yer değildir ve olmamalıdır" diye konuştu.

"EĞER BİZ KARAR ALMAZSAK..."

Kılıç, Anayasa Mahkemesi kararlarına yönelik eleştiriler konusunda, son olarak da, eğer AYM'nin bu kararları almaması halinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce "yok sayılabileceğine" de dikkat çekti.

HÜKÜMET NE YAPMALI?

Kılıç'ın konuşmasında, anlattığı sorunların ortadan kaldırılması için hükümet tarafından yapılması gerekenlere de yer verildi. AYM Başkanı, yapılması gerekenleri şöyle özetledi;
"Yargıya olan güvensizliğin yetkilelerce güçlü şekilde dillendirilmesi yaşanan sorunları çözmemektedir. Bu kolaycılıktan vazgeçilerek, yargıç ve savcı profilinin sorunları, yargılama sistemindeki yapısal sorunlar, Mahkememizce tespit edilen ihlallerin giderilmesi yönünde devlete düşen pozitif ve negatif yükümlülükler ile alınması gereken tedbirler masaya yatırılarak, çözümler üretilmelidir".

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!