Cumhurbaşkanı Gül'ün Hilmioğlu'nu affetme yetkisi yok

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gülün Hilmioğlunu affetme yetkisi yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 18:25

Ergenekon sanığı Fatih Hilmioğlu hakkında alt mahkeme hüküm verdi. Ancak bu hüküm Yargıtay'a taşındı. Yargıtay henüz Hilmioğlu'nun cezası konusunda karar vermedi.

Haberin Devamı

Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı Gül'ün bu aşamada Hilmioğlu'nu affetme yetkisi bulunmuyor. Anayasa Cumhurbaşkanı'na ancak cezası kesinleşmiş, yani üst mahkeme olan Yargıtay tarafından da onanmış kişiler için affetme yetkisi tanıyor.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI ÖNEMLİ

Hilmioğlu'na bu aşamada, yani henüz cezası Yargıtay tarafından da onanmadan tahliye yolunu açabilecek hukuksal formül, Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk açısından vereceği bir hak ihlali kararı. Hilmioğlu'nun avukatları Anayasa Mahkemesi'ne ilgili başvuruyu yaptılar. Mahkeme de başvuruyu ele almayı kabul etti.
Ancak Anayasa Mahkemesi Hilmioğlu'nun başvurusunu en erken önümüzdeki hafta ele alabilecek. Çünkü Anayasa Mahkemesi Başkan ve Başkan vekilleri uluslarası bir toplantı için bu hafta yurt dışında olacaklar.
Anayasa mahkemesi, Hilmioğlu'nun durumunu görüşüp, hak ihlali olduğu yönünde karar verirse, karar ilgili mahkemeye gidecek. İlgili mahkeme de Anayasa Mahkemesinin hükmünü gözönüne alarak, Hilmioğlu'nun tahliyesi yönünde karar verebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!