BDP’li iki vekile tahliye kararı

Güncelleme Tarihi:

BDP’li iki vekile tahliye kararı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2014 01:04

ANAYASA Mahkemesi (AYM), CHP’li Mustafa Balbay’dan sonra BDP’li tutuklu iki milletvekiline daha jet hızıyla tahliye kapısını açtı.

Haberin Devamı

AYM Diyarbakır’da KCK davasından 3 yıl 2 ay 26 gündür tutuklu olan BDP’li Milletvekili İbrahim Ayhan ile 3 yıl 10 ay 5 gündür tutuklu olan Gülser Yıldırım’ın tutukluluklarının makul süreyi aştığına ve seçilme haklarının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, iki BDP’li vekile 3’er bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti. AYM yerel mahkemeden de ihlal kararlarının gereğinin yapılmasını talep etti.
BAKANLIK GÖRÜŞÜ
Adalet Bakanlığı’nın ise BDP’li milletvekillerinin bireysel başvurularıyla ilgili görüşünde daha önce ihlal kararı verilen CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal kararlarına atıfta yaparak takdiri AYM’ye bıraktığı ortaya çıktı. AYM, Balbay ile Haberal’ın tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM’nin bu kararı sonrası Balbay da tahliye edilmişti. Uzun süredir tutuklu bulunan BDP’li 5 milletvekili de AYM’nin Balbay ve Haberal’la ilgili kararını emsal göstererek, tahliye talebinde bulunmuşlardı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, BDP’li vekillerin AYM’ye bireysel başvuruda bulunmalarına karar vererek, tahliye taleplerini geri çevirmişti.
AYM’DEN JET KARAR
BDP’li 5 vekil bu karar üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM İkinci Bölümü, BDP’li vekiller Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın bireysel başvurularını ulaşır ulaşmaz, bekletmeden sonuçlandırdı. AYM, Yıldırım ve Ayhan’ın tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlal edildiğine hükmederken, 3’er bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. AYM, gereğinin yapılması için karar örneklerinin Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine de hükmetti. AYM’nin bu kararıyla 5 Ekim 2010’dan bu yana tutuklu olan Ayhan ile 26 Şubat 2010’dan bu yana tutuklu olan Yıldırım, örnek kararların mahkemeye ulaşmasının ardından tahliye edilecekler. AYM ihlal kararını yayımlanması için Resmi Gazete’ye de gönderdi.
ÜÇ DOSYA ULAŞMADI
Yüksek Mahkeme, tutuklu olan BDP Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş’ın dosyasını ise henüz ulaşmadığı için görüşemedi. AYM yetkilileri, Hürriyet’e üç vekilin dosyasının ulaşır ulaşmaz bireysel başvurunun görüşülerek karara bağlanacağını söyledi. Vekillerin durumuna ihlal kararı verilerek tahliye yolu açılmasına kesin gözüyle bakılıyor.?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!