2500 yıllık Kyzikos Antik Kenti'nden iki günde 12 kamyon çöp çıktı

Güncelleme Tarihi:

2500 yıllık Kyzikos Antik Kentinden iki günde 12 kamyon çöp çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2006 11:55

Balıkesir’in Erdek İlçesi'nde Kyzikos Antik Kenti’nde kazı çalışmaları, çöp engeline takıldı. 8 yıl aradan sonra yeniden başlayan kazılara başkanlık yapan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, 2500 yıl önce büyük bir uygarlığın yaşadığı Kyzikos Antik Kenti'nde çöp yığınları ile karşılaşınca şaşkına döndü.

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Koçhan, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı’yı arayarak yardım istedi. Başkan Sarı, Erdek’e 5 kilometre uzaklaktaki Kyzikos’a çöp kamyonu göndererek çöplerin temizlenmesi talimatını verdi. Temizlik çalışmalarını kazı ekibi de izleyerek çöp yığınları ile birlikte antik kalıntıların çöplüğe gitmesini önledi.

12 KAMYON ÇÖP ÇIKTI

Çöplüğe dönüşen antik kentin temizlenen bölümünde iki gün süren çalışmalarda 12 kamyon çöp toplanırken çalışmalar sürüyor.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Erdek ve Kapıdağ Yarımadası’nda çok geniş bir alana sahip olan ve zamanın en büyük yerleşim alanı olarak bilinen Kyzikos Antik Kenti'nin gün ışığına çıkması gerektiğini vurguladı. Sarı “Kyzikos’un gün ışığına çıkarılması sadece bölge için değil ülke turizmi açısından da büyük bir gelişme olacak. Anadolu’daki en önemli kültür miraslarından olan Kyzikos, kültür turizminin yeni merkezi olacak” dedi.

EFES’TEN DAHA BÜYÜK

Kazı çalışmalarına 8 yıl aradan sonra yeniden başlanan Kyzikos'un Efes Antik Kenti’nen daha büyük olduğunu belirten Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, kentin mutlaka turizme açılmasını istedi. Yrd. Doç. Dr. Koçhan, Kyzikos'la ilgili şu bilgileri verdi:

“Kentin kurucusu Kral Kyzikos M.Ö 362 de Arteka’yı (Erdek) ele geçirdikten sonra Kyzikos önemli bir ticaret merkezi oldu. Efes’ten daha büyük olan Kyzikos bölgenin başkentiydi ve antik kent yaklaşık 25 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Roma İmparatoru Maurelius Quintillus M.S 297’de Kyzikos’ta sikke bastırmıştı. ‘Kyzikos Stateri’ yani parası bugünkü Amerikan doları gibi değerliydi ve her şeyin fiyatı bugün Amerikan dolarında olduğu gibi o dönemde Kyzikos Stateri'ne göre belirleniyordu. Bu değerli paraya Bulgaristan'da bile rastlandı. Türkiye’de 3 büyük amfi tiyatro var. Bunlardan biri de Kyzikos’taki yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli Kyzikos Tiyatrosu’dur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!