25 yıl sonra yeniden

Güncelleme Tarihi:

25 yıl sonra yeniden
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 14:56

Devrik diktatör 25 yıl sonra kriz içindeki ülkesine döndü. Ancak sebebinin ne olduğunu kimse bilmiyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor       

 

Haiti’de başkanlık seçimleri sırasında yolsuzluklar yaşandığı iddialarının neden olduğu siyasi kriz büyürken Haiti’ye dönen Duvalier’nin neden böyle bir adım attığı bilinmiyor.

          

Koyu renk takım elbisesi ve kravatıyla Port-au-Prince Havaalanı’na inen Duvalier’yi kalabalık bir destekçi topluluğu karşıladı. Duvalier’nin yanında eşinin olduğu bildirildi.

 

Duvalier ailesi Haiti’yi 1957’den beri yönetiyor. Bu tarihte Jean-Claude Duvalier’nin babası olan François devlet başkanı seçilmişti. Daha sonra kendisini “ömür boyu başkan” ilan eden François “Baba Doktor” Duvalier’nin ölümünün ardından yerine 19 yaşındaki oğlu Jean-Claude geçti.

 

Haberin Devamı

NEDEN GELDİĞİ BİLİNMİYOR

Project Medishare’in güvenlik şefi Ryan Flaherty’nin bildirdiğine göre Haiti’ye inişlerinin ardından eski diktatör ve eşi Karibe Otel’e gitti. Duvalier’nin eşi otele yaklaştığı sırada etrafını çeviren Haitililere eşinin bir süre önce ülkesine dönmeye karar verdiğini söyledi.

 

Otelin önünde kısa bir konuşma yapan eski diktatör, “Havada bir enerji olduğu ortada” dedi.

 

Flaherty ise, “Şu an halk Duvalier’nin neden geri döndüğünü bilmiyor. İnsanlar Duvalier ziyarete mi geldi, deprem ve yardım çalışmalarıyla ilgili mi konuşacak yoksa siyasi bir hamle mi yapacak bilmiyor. Söylediklerini duymak çok ilginç olacak” dedi.

 

Duvalier’nin bugün ilerleyen saatlerde bir açıklama yapması bekleniyor.

 

HALK SAKİN

Haiti’de görevli bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Patrick Hanson, BM’nin bir sonraki emre ya da Duvalier’nin geliş sebebi netleşene kadar kadar Port-au-Prince’teki elemanlarının faaliyetlerine sınırlama getirdiğini duyurdu.

 

Haberin Devamı

Hanson, halkın şehrin çeşitli yerlerinde toplandığını ancak herhangi bir şiddet olayının söz konusu olmadığını belirtti.

 

Geçtiğimiz hafta Haiti 200 bin kişinin ölümüne yol açan depremin birinci yıl dönümünde olayda hayatını kaybedenleri andı. Deprem sonrası ortaya çıkan kolera salgınında 3 bin 700 kişi hayatını kaybederken, devlet başkanlığı seçimlerine yolsuzluk karıştığı iddiaları kriz yarattı.

 

SEÇİM SKANDALI

Haiti Geçici Seçim Komisyonu’nun Aralık ayı başlarında yayımladığı sonuçlara göre eski First Lady Mirlande Manigat oyların yüzde 31.4’ünü aldı. Rene Preval’in kendi yerine geçmesini uygun gördüğü Jude Celestin yüzde 22.3, pop müzik sanatçısı Michel Matelly ise yüzde 21.8 oy aldı.

 

Haberin Devamı

Ancak Amerikan Devletleri Örgütü’nün gözlemci ekibinin yaptığı değerlendirme aslında Martelly’nin yüzde 22.2, Celestin’in ise yüzde 21.9 oy aldığı sonucuna vardı.

 

CNN'de yayımlanan "'Baby Doc' Duvalier returns to Haiti in surprise move" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!