25 yaş üstüne üniversite

Güncelleme Tarihi:

25 yaş üstüne üniversite
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, çeşitli nedenlerle üniversite öğrenimi göremeyen veya ikinci bir üniversite diploması almak isteyen 25 yaş ve üstü kişilere yönelik özel bir üniversiteye giriş sınavı yapılabileceğini söyledi.

Prof. Özcan, günümüzde hayat boyu öğrenme kavramının önem kazandığını belirterek, bu çerçevede “25” diye adlandırılan bir sistem uygulandığını anlattı. Prof. Özcan, şöyle konuştu:

Bilgi değil kabiliyet sınavı

“Bu kişiler için yapılan sınav, bilgi sınavı olmayacak. Mesela fizik, kimya, matematik yani lise bilgisi değil de ne kadar kabiliyetli olduklarının ölçüleceği bir sınav yapılsın. Bunu daha ben düşünüyorum, arkadaşlarımla paylaşmadım henüz. Böyle bir çalışma, vakıf üniversitelerine de kaynak sağlar. 2 yıllık okullarda okumuş 600 bin ile 1 milyon arasında insan var.”

‘Ev hanımları da ilgilenir’

Prof. Özcan, bu iki yıllık okul mezunlarının da üniversite bitirmek isteyebileceklerini, projenin ev hanımlarının da ilgisini çekeceğini savundu.
YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay da, 25 yaş üstündekilere üniversite eğitimi verilmesi uygulamasının özellikle ABD’de yaygın olduğunu ifade ederek, “Bir araştırmada, 25-34 yaş arasındaki insanların yüzde 10’unun meslek değiştirdiği belirlenmiş. Bu sistem meslek değiştirmeye de imkan verir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!