83 yıldır seçilmek istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

83 yıldır seçilmek istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 02:15

Türk kadınına seçilme hakkının tanındığı 1930’dan bu yana 17 yerel seçim yapıldı, 30 bin belediye başkanı seçildi, bunlardan sadece 81’i kadın. İşte o kadınlar toplandı ve “Neden azız” diye sordu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin kadın belediye başkanları envanterini, 2009’da belediyesi kapatılan İzmir Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar çıkardı. Gazeteci kökenli Uçar, dün 33 başkanı İzmir Foça’da buluşturdu. 81 eski/yeni başkana tek tek ulaşan Uçar, “İzmir’de CHP’nin tek kadın belediye başkanı benim. Sağdan da baksan, soldan da baksan 83 yılda iki A4 kağıdı kadın başkanımız var. Çalışırken hem sinirlendim, hem acıdım. Kendim de dahil herkesi suçladım” dedi. İlk kez deneyimlerini paylaşan 33 kadın başkan ilginç hayat öyküleriyle dikkat çekiyor.

EN POPÜLERİ

Ayhan Ekmen Güven (1971-1973-Mardin-Gercüş): Toplantının en popüler başkanı. “Hükümet Kadın” adıyla filmi yapılan ilk belediye başkanlarından Zekiye Midyat’ın yeğeni, eski bakan Adnan Ekmen’in de kardeşi. O dönem Mardin’e bağlı olan Gercüş’ün belediye başkanlığı koltuğuna, başkan babasının vefatı nedeniyle oturuyor. Hem de 19 olan yaşı 25 olan seçilme yaşına çıkartılarak. 1926’dan beri ailede olan bayrağı 1973 seçimlerinde üniversiteyi bitirerek memleketine dönen abisi Adnan Ekmen’e bırakıyor. Ayhan Hanım Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de belediye başkanıydı.

EN YAŞLISI

Haberin Devamı

Nagehan Akay (1977-1980- Bozcaada): Toplantıya katılanların en yaşlısı (83). Dünyada ve Türkiye’de tescilli ilk kadın ada belediye başkanı. İstanbullu. Çocukluğunda babaannesinin anlattıklarından aklında kalanlarla seneler sonra gezmeye gidiyor Bozcaada’ya. Ve hayran kalıyor. Eşiyle birlikte işlettikleri hastaneyi bir süre sonra devrediyorlar. O sırada Adalılar’dan belediye başkanlığı teklifi geliyor. Seçilince de evini ve çocuklarını İstanbul’da bırakıp Ada’nın yolunu tutuyor. Ada’ya ilk ekmek fabrikasını kazandırıyor. Tasavvuf şairi. Tango ve ilahilerin de olduğu 48 güftesi var.

İTHAL BAŞKAN

Netice Okutan (1989-2004-Manisa Saruhan Alibeyli): Fatma Girik’in Şişli Belediye Başkanı olduğu yıl seçilen ikinci kadın başkan. Aslında Ordu Mesudiyeli. Alibeyli ise hemşire olarak atandığı yer. Alibeyli’de “motosikletli ebe” olarak anılırken 26 yaşında başkanlık koltuğuna oturuyor.

Haberin Devamı

FAIR PLAY ÖDÜLLÜ

Hülya Gürman (1999-2004- Kırklareli Büyükmandıra): Kırklareli-Edirne-Tekirdağ üçgeninin ilk kadın belediye başkanı. İstanbullu. Beldeye kurduğu spor tesisleriyle tanınan başkan fair play ödüllü tek başkan olduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!