Bursa Valiliği’nden Roman yorumu

Güncelleme Tarihi:

Bursa Valiliği’nden Roman yorumu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 09:51

Bursa Valiliği, çeşitli mahallelerde yaşayan Roman vatandaşlarla ilgili Meclis’e gönderdiği açıklama ile dikkat çekti. Valilik, “Gerek Ebu İshak Mahallesinde gerekse Selimzade mahallelerine taşınan Roman vatandaşların genelinin mesleklerinin olmadığı, bu sebeple gerek uyuşturucu ticareti ve gerekse kendilerine kazanç sağlayıcı olarak gördükleri hırsızlık, yankesicilik, kapkaç, gasp gibi suçları işleyerek hayatlarını sürdüklerinin gözlemlenmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Bursa’da yaşayan Ç.E. adlı vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, mahallelerinde yaşayan Romanları şikayet etti. Roman mahallesinin yıkılması sonucu Romanların kendi mahallerine taşındığını belirten Ç.E. şunları kaydetti:

“Roman mahallesinin yıkılmasıyla yaşantımız çekilmez hale geldi. Bizim yeni komşularımız olan Romanların her gün kavga gürültüsünden, silahların ateşlenmesinden bıktık usandık. Uyuşturucu alışverişi göz göre göre köşe başlarında yapılmaya devam ediyor. Güvenlik güçleri her şeyin farkında. Biz de evimizi terk etmeye mecbur muyuz? Yerel yönetimler, merkezi idare ve güvenlik güçlerinden biraz daha ilgi ve çözüm bekliyoruz.”

Ç.E.’nin başvurusunu işleme alan Komisyon, Bursa Valiliği’nden bilgi istedi. Bursa Valiliği’nin, Meclis’e gönderdiği yazıda, şöyle denildi:

HIRSIZLIKLA YAŞAM SÜRÜYORLAR


“Osmangazi İlçesi Ebu İshak Mahallesi’nde bulunan bazı sokaklarda Roman vatandaşları yoğun olarak ikamet etmektedir. Ancak Büyükşehir Belediyesince kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılmasının ardından yerine Kamberler Parkı yapılmış, yıkılan bu ikametlerden göç eden Roman vatandaşları, bir çoğu yine aynı mahalleye yakın olduğu için tercih etlikleri Elmasbahçeler, Demirtaşpaşa, Kayhan, Yeşil, Selimzade, Hacıseyfettin, Meydancık mahallelerine taşınmıştır. Bir kısmı da proje kapsamında olmadığı için yıkımı yapılmayan sokaklardaki evlerde ikamet etmeye devam etmektedir. Bu zamana kadar gerek yapılan çok yönlü çalışmalarda gerekse vatandaşlarımızca yapılan ihbarların değerlendirilmesi neticesi, gerek Ebu İshak Mahallesi’nde gerekse Selimzade, Meydancık gibi mahallelere taşınan Roman vatandaşların genelinin yasal gelir getirici herhangi bir sanat ve mesleklerinin olmadığı, bu sebeple gerek uyuşturucu ticareti ve gerekse kendilerine kazanç sağlayıcı olarak gördükleri hırsızlık, yankesicilik, kapkaç, gasp gibi suçları işleyerek hayatlarını sürdükleri gözlemlenmiştir.

32 ŞÜPHELİ ŞAHIS TUTUKLANDI

Osmangazi İlçesi Ebu İshak, Elmasbahçeler ve Kayhan mahalleleri ile Yıldırım İlçesi ilaç, Seyfettin, Meydancık, Selimzade ve Yeşil mahallelerinde uyuşturucu madde ticareti yapan şahısların tespiti ve yakalanmalarına yönelik olarak, gerek Doğu ve Güneydoğu illerinden, gerekse de çevre illerden uyuşturucu madde getirerek torbacı tabir edilen kişilere veya talepte bulunan madde bağımlısı şahıslara uyuşturucu madde sattıkları tespit edilen şahısların yakalanmalarına yönelik, modern soruşturma teknikleri kullanılarak operasyonlar yapılmıştır. Bunun neticesinde; 2012 yılı içerisinde 54 şahıs, 47 bin 660 adet uyuşturucu ecstasy hap, 15 kilogram 275 gram uyuşturucu esrar maddesi, 6 kilogram 227 gram uyuşturucu bonzai maddesi ile birlikte yakalanmış, sevk edildikleri adli makamlarca 42 şahıs tutuklanmış ayrıca 2013 yılı içerisinde ise 37 şüpheli şahıs, 594 adet ecstasy hap, 1 kilogram 354 gram uyuşturucu bonzai maddesi ile birlikte yakalanmış, adli makamlara sevk edilen 32 şüpheli şahıs tutuklanmıştır.”
Komisyon, Valiliğin yazısının ardından başka bir işlem yapmama kararı aldı.

BAKMADAN GEÇME!