Moldova'da Bozdağ'ı şaşırtan istek

Güncelleme Tarihi:

Moldovada Bozdağı şaşırtan istek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 11:36

Moldova Başbakanı Lurie Leanca, resmi temaslar için ülkesine gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan, Moldova’nın milli kahramanı Stefan Çel Mare’nin Topkapı Sarayı’nda bulunan kılıcını istedi. Başbakan Leanca, kılıcı Moldova'da sergilenmesi için istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bozdağ ise, Leanca’nın talebini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini sözünü verdi.


Bozdağ, temasları sonrasında yaptığı açıklamada, Lienca’nın, Çel Mare’nin Topkapı Sarayı’ndaki kılıcını daha önce Başbakan Erdoğan’dan talep ettiğini hatırlatttı. Erdoğan’ın kılıcın replikasını verebileceğini söylediğini de vurgulayanBozdağ,, “Ancak Lienca, Kılıcın aslının Moldova'ya getirilerek, burada sergilenmesini ve gösterilmesini talep etti. O da bizim için yeter dedi. Görme taleplerini ilettiler, biz de bunu sayın Başbakan'a ileteceğiz.” dedi.


Moldovalılar için Stephan Çel Mare’nin önemli bir komutan olduğunu hatırlatan Bozdağ, kılıcın Topkapı’da saray envanterinde bulunduğunu ve Türkiye açısından da tarihi bir eser olduğunu yineledi.


STEFAN'IN VASİYETİ: KENDİNİZİ TÜRKLERE EMANET EDİN

Haberin Devamı


Boğdan Prensi Stefan Çel Mare, Moldova tarihinde "Büyük Stefan" olarak anılıyor.
Moldova, Büyük Stefan döneminde Osmanlı hakimiyetine dahil oldu. Süreç, Boğdan ile Osmanlı ordularının 1476'da karşı karşıya gelmesi ile başladı.
Karadeniz üzerinden yapılan ticareti kontrol altına almak isteyen Fatih Sultan Mehmet, Boğdan'a sefer düzenleyerek burayı aldı. Ancak, orduda baş gösteren salgın hastalık dolayısıyla geri çekilmek zorunda kaldı.
Fatih'in ölümünden sonra 1484'te tekrar Boğdan seferine çıkan II. Bayezid, önce Boğdan'ın en önemli ticaret merkezi Kili'yi, sonra da Akkirman Kalesi'ni fethetti. Stefan Çel Mare, buraları Türklerden geri almak için uğraşsa da başarılı olamadı ve dört bin altın vergi vermek suretiyle Osmanlı hakimiyetine girmeyi kabul etti ve ölümüne kadar da Osmanlı'ya bağlı kaldı.
Büyük Stefan'a Türk orduları ile savaşa girme cesaretini gösterdiğinden dolayı Katolik Avrupa tarafından "Hıristiyanlığın şövalyesi" unvanı verilmişti. Tarih kitaplarında Boğdan Beyi Büyük Stefan'ın 1517'de ölüm döşeğinde evlatlarına şu vasiyeti bıraktığı ifade edilir; "Belki de yakında himayeye muhtaç olacaksınız. Kendinizi Türklere emanet edin. Adil ve merhametlidirler...."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!