Anayasa Komisyonu'nda CHP'liler birbirine girdi

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Komisyonunda CHPliler birbirine girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2013 09:28

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dünkü toplantısına CHP’li üyelerin 'Sen sus ben konuşurum' kavgası damgasını vurdu. CHP’li Atilla Kart ile Süheyl Batum’un tartışması yüzünden komisyon toplantılara bir gün ara vermek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

CHP’li üyelerin müzakere edilen maddeler konusunda geçen hafta farklı görüş bildirmeleri tartışma konusu olmuştu. Dünkü toplantıda Süheyl Batum, komisyonun üzerinde uzlaştığı Anayasa Mahkemesi, HSYK, Yargıtay ve Danıştay’a meclisin üye seçmesine ilişkin düzenlemelere karşı çıktı. Batum, “Böyle bir düzenleme CHP’nin ilkelerine aykırı. Bu nedenle uzmanlar bu maddeler üzerine tekrar çalışsın” dedi.

Batum’un bu sözleri üzerine Atilla Kart “CHP’nin grup sözcüsü benim. Parti adına ben konuşurum. Ben bu maddeyi beğendim” dedi. Batum ise “Grup adına söz söyleme yetkisini ben kimseye vermedim. Bende söz söyleme hakkına sahibim. CHP’nin bu düzenlemeleri kabul etmesi mümkün değildir. CHP genel başkanı bile benim görüşüm bu diyemez. Biz partide oturur, birlikte karar veririz. Ayrıca bu arkadaşımız, ‘Türbanlı vekiller olabilir’ dedi ama parti bunu kabul etmedi. Demek ki her söylediği kabul edilmiyor” dedi.

Haberin Devamı

Batum, Adalet Bakanı’nın HSYK’ya başkanlık yapmasına ilişkin maddeyi eleştirince Kart, “Adalet Bakanı’nın bu yetkiyi kullanacağı kanaatinde değilim” dedi. Batum ise “Ne oldu da kanaatiniz değişti? Adalet Bakanı’nın HSYK’ya başkanlık etmesine yönelik düzenlemede CHP’nin imzası olamaz” diye karşı çıktı.

İki CHP’li arasındaki tartışmanın uzaması üzerine AKP’li üye Mustafa Şentop “Biz de metinde yazılan her düzenleme için ‘Aman tam istediğimiz oldu’ demiyoruz. Uzlaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Parti Yetkisi

Bu arada komisyon, Anayasa Mahkemesi’nin görev yetkilerine ilişkin madde de önemli bir düzenleme konusunda uzlaşmaya vardı. Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkileri arasında “Siyasi partilerle ilgili davalara ve anayasa şikayeti başvurularına bakmak” da yer aldı. Mevcut anayasada, mahkemenin görev ve yetkileri arasında partiler ile ilgili yüküm bulunmuyor, kapatma davaları ile ilgili işlemler diğer maddeler kapsamında yapılıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!