Tercih var okul yok

Güncelleme Tarihi:

Tercih var okul yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2013 01:08

Milli Eğitim Bakanlığı, sınavsız öğrenci alan okullara gitmek isteyen 670 bin öğrencinin kayıtları ile ilgili net açıklamalar yapmadı.

Haberin Devamı

Bakanlık bu öğrencilere 10 tercih hakkı verdi. Kayıtlar için 12-29 Ağustos tarihini açıkladı. Tercihlerin nasıl yapılacağı, nereye başvuruda bulunulacağı, tercih listesinde hangi okullara yer verileceği ise henüz belli değil. Genel liselerin kapatılmasının ardından, sınavla yerleşemeyen yaklaşık 670 bin öğrencinin ya meslek, ya imam hatip ya da özel okula gitmek zorunda kalacağı belirtilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı ise önceki gün yaptığı açıklamada genel liseye gitmek isteyen öğrenciler için Çok Programlı Liselerde (ÇPL) genel lise sınıfları açılacağını duyurdu. Ancak, her ilde veya ilçede bir ÇPL olmadığı için, bu okullar içinde açılacak genel lise sınıflarının, özellikle büyük şehirlerde talebi karşılayıp karşılamayacağı konusu tartışılmaya başlandı. Bakanlığın açıklamasında “Çok Programlı Liselerin (ÇPL) bünyesindeki genel liselerin, imam hatip liselerinin ve meslek liselerinin 9’uncu sınıflarına yeni öğrenci kayıtları, 12-29 Ağustos 2013 tarihleri arasında e-kayıt sistemi ile elektronik ortamda yapılacaktır” denildi. Ancak öğrencilerin, ailelerin ve eğitimcilerin kafası karışık. Bakanlık kayıtların nasıl yapılacağı konusunda net bir açıklama yapmazken, eğitimciler ise bu sistemin e-okul üzerinden yapılacağını söyledi. Eğitimciler, “Çocuklarını sınavsız öğrenci alan okullara göndermek isteyen veliler, 12 Ağustos Pazartesi günü e-okul sistemine girdiklerinde karşılarına tercih edebilecekleri okulların listesi çıkacak. Veliler tercihlerini yapacak. Öğrencilerin yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ise belli değil. Tercihlerini yapıp bekleyecekler. Öğrencinin gitmek istediği okula yedek yerleştirme hakkı verilip verilmeyeceği de henüz bilinmiyor”dedi.

Haberin Devamı

Detaylar bakanlıkta

İstamnbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, sınavsız öğrenci alan okullara kayıt süreci ile ilgili detayların henüz belli olmadığını söyledi.

Yıldız şu bilgileri verdi:
“Bu konuyla ilgili detayları bakanlık paylaşacak. Henüz sınavsız öğrenci alan okullara kayıt dönemi ile ilgili bilgilere sahip değiliz. Şu anda yaklaşık 670 bin öğrenci sınavı kazanamadı görünüyor. Kazanamayanları imam hatip ya da meslek liselerine zorlamayacağız, bunların taleplerini karşılayacağız. İmam hatip hariç, diğer lise türlerinin içinde genel lise sınıflarına gidebilecekler. Üç seçenek sunuyoruz. Anadolu, meslek ve ÇPL’ler içinde genel lise sınıfı açabiliriz. Zaten bütün liselerde 9’uncu sınıf programı ortak olduğu için sorun çıkacağını düşünmüyorum. Meslek liselerinde olursa öğrenciler 9’uncu sınıfı okuyacak. 10’uncu sınıfa geldiğinde program tanıtımını yapacağız. Öğrenci matematik, biyoloji, kimya gibi derslerden başarısız olursa ‘akademik lise okuyacağım’ demesinin bir mantığı yok. Bu durumda öğrenciyi mesleki eğitime yönlendireceğiz. Kısa dönemde nasıl meslek sahibi olabileceğini anlatacağız. Ben, bugün ‘meslek lisesini istemiyorum’ diyen aile ve öğrencilerin de meslek lisesini isteyeceğini düşünüyorum. Ama yine de istemezse onlara her ortaöğretim kurumu bünyesinde genel lise müfredatı uygulayan sınıflar açacağız. Örneğin Anadolu lisesinde bir yandan normal programları uygulanırken, bir yandan da genel lise programı uygulanacak. İmam hatip liseleri bünyesinde ise genel lise sınıfı olmayacak. Çocuğum sınavı kazanamadı diyen aileler için alternatifler oluşturuyoruz. 670 bin civarında öğrenci şu anda sınavı kazanamadı görünüyor. Kazanamayanları imam hatip ya da meslek liselerine zorlamayacağız. Bunların taleplerini karşılayacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!