El Kaide mi Kürtler mi

Güncelleme Tarihi:

El Kaide mi Kürtler mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2013 01:35

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ulusal Kürt konferansının 4 ülkede Kürt sorununun çözümünü kolaylaştıracağını belirterek, Suriye’de birliğin korunması konusunda asıl görevin Türkiye’ye düştüğünü söyledi. Demirtaş, “Türkiye, El-Kaide’yi mi, yoksa bu toprakların binlerce yıllık komşusu Kürtleri mi komşu olarak görmek istiyor” dedi.

Haberin Devamı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki son görüşmede, hükümetin 1 Eylül’de paket veya projesini hazırlayarak 15 Ekim’e kadar parlamento desteğiyle hayata geçirmesini istediğini, 3’üncü aşamanın bundan sonra başlayabileceğini söylediğini açıkladı. Diyarbakır’da bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Demirtaş, özetle şunları söyledi:

YAPACAĞIZ, EDECEĞİZ

Hükümet cephesinde somut bir adım yok. ‘Yapacağız, edeceğiz’ söylentisi içerisinde. Bu bizde kaygı uyandırıyor. Pratiklere bakıyoruz. ‘Karakolları yapacağız’ demek kalıcı barışa inanmamak demektir. Öcalan karamsar değil. ‘PKK sınır dışına çıktı mı çıkmadı mı’, bu tartışma bitmeli. Temel sorun nasıl çıkacağı değil, dağdan nasıl ineceğidir. Geri dönüşleri kanunla, silahsız olabilir. Hükümetin bunları nasıl yapacağını tartışması gerekir. Birinci aşama bitmiş. Çatışma riski yoktur. İkinci aşama başlamış demektir.

Haberin Devamı

BASIN TOPLANTISI DEĞİL

Sayın Öcalan İmralı’da basın toplantısı değil, sadece basının temsilcileriyle buluşmak istiyor. Hükümetin basit talepleri karşılamak yerine ayak diremesi anlaşılır değil. Öcalan yasadışı bir şey istemiyor. Balbay’ın ne hakkı varsa Öcalan’ın da vardır. Hiçbir sağlık tedbiri alınmadan gelişigüzel bırakılırsa devlet bu süreci riske atmış demektir.

CİZRE’DEKİLERİ ANLAMIŞ DEĞİLİZ

Diyarbakır ve Cizre’de ortaya çıkan görüntülerin hangi saikle yapıldığını anlamış değiliz. Kaş yapayım derken göz çıkarılmaması gerekir. Süreç kritik. Bozmak isteyenlerin eline koz verecek gelişmelere karşı herkesin dikkatli olması gerekir.

KALBİMİZ ROJAVA’DA

(Suriye’de yaşanan çatışmalar) Barzani Suriye’deki birliğin korunması konusunda çaba sarf etti. Ulusal kongre oradaki küçük sorunları aşma konusunda katkı sunacaktır. Kürtlerin kalbi Rojava’da atıyor. Biliyor ki yalnız değiller. Asla yalnız olmayacaktır. İki gün öncede PYD lideri Salih Müslüm ile görüştük. Çatışmaların durması konusunda bir çaba içerisindeyiz. Ama asıl görev Türkiye’ye düşüyor. Böyle arabuluculara gerek kalmadan cesur davranması gerekir. El-Kaide’yi mi, yoksa bu toprakların binlerce yıllık Komşusu Kürtleri mi komşu olarak görmek istiyor.

Haberin Devamı

KONFERANS ÇOK ÖNEMLİ

Ulusal Kürt konferansı 4 Ülkede Kürt sorununun çözümünü kolaylaştıracak. Bütün Ortadoğu açısında da son derece belirleyici sonuç doğuran sonuçları itibarıyla dengeleri değiştirebilecek etkili bir kongre olacaktır. Kürtlerin hangi ülkede nasıl statü ile yaşayacağı kongre ile ilan edilecek. Suriye’deki tıkanıklığın aşılması konusunda önemli kararlar ortaya çıkarılacağını düşünüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!