Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Gezi Parkı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet Başsavcılığından Gezi Parkı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2013 15:12

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gezi Parkı olayları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Gezi Parkı olayları sebebiyle medyada, yargı organlarını yıpratıcı, adil yargılanmayı etkileyici mahiyette haber ve yorumlara yer verildiği görülmektedir" denildi.

Haberin Devamı

GEZİ Parkı’nın yıkımına başlanması üzerine ardından 30 Mayıs 2013’de başlayan protestolara ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 715 kişi gözaltına alındı, 179 kişi tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi 31 kişi tutuklandı. 57 kişi hakkında ise denetimli serbestlik hükümlerinin uygulanmasına karar verildi.

“OLAYLAR ABARTILIYOR”:

Gezi Parkı protestolarına ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada medyada yer alan haberlerle, yargı organlarını yıpratıldığını, adil yargılamayı etkileyecek mahiyette haber ve yorumlara yer verildiği ifade etti. Bazı medya kuruluşlarında olayların abartıldığını vurgulanan açıklamada, “Gözaltıların ve tutuklamaların hukuka aykırı olduğu, bayrak satan insanların bile 20 yıl hapisle yargılanacağı belirtilirken, “provakatörleri kim koruyor, polis mi yargı mı?”, “Başsavcılık hala görevini yapmıyor”, “Başbakan’a hakarete savcılar hala sessiz”, “savcılar, Başbakan ve ailesine kör” başlıklarıyla, kolluğun ve yargı organlarının suçları takip edeediği ve göz yumduğu intibasını doğurabilecek yayınlara da yer verildiği görülmektedir” denildi.

Haberin Devamı

MEDYAYA 110 SORUŞTURMA

Bir sayfalık yazılı açıklamada Gezi Parkı soruşturmalarına ilişkin istatistik bilgilerine de yer verildi. Başsavcılığın 7 maddeyle sıraladığı istatistik bilgiler ise şöyle: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca değişik tarihlerde 715 kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma savcıları tarafından 179 kişi tutuklamaya sevk edilmiştir. 41 kişi tutuklanmıştır. Tutuklananlardan 10’u, itiraz üzerine tahliye edilmiştir. Gözaltına alınanlardan 24’ü denetimli serbestlik kararı verilmesi talep edilmiştir. Denetimli serbestlik talep edilenlerden ya da tutuklama talep edilenlerden 57 kişi hakkında denetimli serbestlik kararı verilmiştir. Basın yayın organlarında ve sosyal medyada, hakaret ve benzeri suç oluşturabilecek yayınlar sebebiyle İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca 110 adet soruşturma başlatılmış olup, bunların büyük çoğunluğu üst düzey devlet görevlilerine hakaret suçundan dolayı yapılan soruşturmalardır.”

Haberin Devamı


“KANUNEN YASAK”

Açıklamada, soruşturma ve yargılamalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar, savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi ve tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunmanın kanunen yasaklandığı hatırlatıldı.

BAKMADAN GEÇME!