Operasyona izin çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Operasyona izin çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2013 01:33

Lice ve Pervari’deki PKK mezarlıklarını, TSK’nın önceden haber aldığı ve adım adım takip ettiği öğrenildi. Askerlerin görüntü ve belge toplayarak yaptığı operasyon talepleri ise reddedildi.

Haberin Devamı

PKK’nın Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolçatı köyü ile Siirt’in Pervari ilçesi Cemikari Yaylası Bölgesi’nde yaptığı sözde şehitlik faaliyetlerini TSK’nın adım adım takip ettiği, elde edilen görüntü ve fotoğrafları da adli makamlara teslim ettiği bildirildi. Askeri makamların “operasyon” için valiliklerden izin istediği, ancak bu iznin verilmediği, istihbarat çalışmalarına devam edilmesi talimatı geldiği öğrenildi.
İHA’LAR ADIM ADIM PEŞİNDE
PKK mensuplarının her iki noktada yaptığı sözde şehitliklere ilişkin görüntülerin yayımlanmasından sonra başta askeri makamlar olmak üzere güvenlik kuvvetlerine yoğun eleştiri yapılmıştı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolçatı köyü bölgesindeki mezarlık oluşturma faaliyetlerine ilişkin askeri makamlara ilk bilgi 17 Mayıs 2013 tarihinde ulaştı. Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanlığı bu bilgiyi, aynı anda valilik ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Talimat üzerine mezarlık oluşturma faaliyetlerine ilişkin bilgi, belge ve görüntüler de 20 Haziran tarihinde savcılığa verildi. İstihbarat çalışmalarına devam edilmesi kararlaştırıldı. Mezarlığa farklı yerlerden getirilen kemiklerin konulma anları fotoğraf ve kameralarla tespit edildi.
sadece kİmlİk kontrolü yapıldı
Örgütün 14 Temmuz’da mezarlıkları kalabalık bir grupla açacağı duyumunun alınması üzerine 2 Temmuz’da durum savcılık ve valiliğe bildirildi. Askeri makamlar, bir tabur Jandarma Özel Harekat ve 80 kişilik çevik kuvvet polisi ile mezarlıkların açılmasını ve kemiklerin kimlik tespiti için Malatya Adli Tıp Kurumu’na nakledilmesini teklif etti. Askeri makamların operasyon talebinin uygun bulunmadığı, belirtilen yerlerde sadece kimlik kontrolü uygulaması yapılması talimatı verildiği bildirildi. Bu talimat üzerine 14 Temmuz tarihinde mezarlık bölgesinde yapılan anma görüntüleri İnsansız Hava Araçları (İHA) ile takip edildi. Anma törenine gelenlerin kimlik kontrolleri yapıldı. Güvenlik kuvvetlerinin, yapılan istihbarat çalışmaları ile elde edilen tüm görüntüleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim ettiği, soruşturmanın da sürdüğü kaydedildi.
İLK YAZIŞMA 12 HAZİRAN’DA
Siirt’in Pervari ilçesi Yazlıca Dağı Cemikari Yaylası’nda da PKK’nın mezarlık oluşturma faaliyetlerinin de yakından takip edildiği bildirildi. Örgütün bu faaliyetine yönelik ilk yazışmanın 12 Haziran tarihinde yapıldığı öğrenildi. Askeri makamlar, bu faaliyetleri valilik, Emniyet ve MİT gibi bölgedeki ilgili birimlere anında iletti. Örgütün bölgeye yapacağı anıtmezarın inşaatında çalıştığı bildirilen 17 kişi, askeri makamlarca gözaltına alındı. Bu kişiler savcılığa sevk edildi. Konuyla ilgili valilikte yapılan toplantıda güvenlik birimleri anıtmezarla ilgili kaygılarını dile getirerek operasyon talebini yineledi. Ancak konunun İçişleri Bakanlığı’na aktarılacağı ve bu süre zarfında istihbarat toplama faaliyetlerine devam edileceği vurgulandı. Askerler konuyu 30 Haziran tarihinde yazılı olarak bir kez daha valiliğe iletti, operasyon bildirimini “onay” için gönderdi. Ancak onay alınamadı.
15 AĞUSTOS’A HAZIRLANIYOR
İstihbarat birimleri, terör örgütü PKK’nın Pervari İlçesi Yazlıca Dağı Cemikari Yaylası’ndaki sözde şehitliğini de 15 Ağustos tarihinde açmayı planladığı bilgisini üst makamlara iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!