24 yılın rekoru

Güncelleme Tarihi:

24 yılın rekoru
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2001 00:00


Haberin Devamı

DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile koalisyona sonradan katılan ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz liderliğinde kurulan 57. Hükümet, ikinci yılını dolduruyor. ‘‘Milliyetçi sağ ve ulusal sol’’u biraraya getiren ‘Uzlaşma ve Atılım Hükümeti’ adı verilen koalisyon, son 24 yılın rekorunu kırdı. Koalisyon üç ay daha yaşarsa, 27 ay süren 1. MC Hükümeti'nin rekorunu kıracak ve ‘Türkiye’nin en uzun ömürlü koalisyonu'' ünvanını kazanacak. Koalisyonlar arasında 25 Haziran 1993'de kurulan DYP-SHP hükümeti 28 ay sürdü ancak hükümet sürerken SHP-CHP birleşmesi nedeniyle 4 kez Başbakan Yardımcısı değiştirildi. Erdal İnönü ile başlayan koalisyon, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Deniz Baykal ile sürdü. Ve 20 Eylül 1995'te Baykal ile anlaşamayan Çiller'in istifasıyla, 5 Ekim'de son buldu. 28 Mayıs 1999'da, Ecevit'in 74'ncü doğumgünü ile birlikte kurulan Hükümeti oluşturan üç partinin lideri, yıldönümü haftasında, bugün biraraya gelerek iki yılın muhasebesini çıkaracaklar.

YOLA DEVAM SİNYALLERİ

İki büyük deprem ve iki ekonomik krizle karşılaşan koalisyon, yıpranmışlığını yeni ekonomik program ve yeni kan Kemal Derviş'le atabileceği umudunu veriyor ve ‘‘Yola devam’’ hesabı yapıyor. DSP-MHP-ANAP Koalisyonu, ilk zorlu sınavı Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın idam tartışmalarında verdi. İdam askıya alındı. 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzatılmasında ikinci sınav verildi. Ecevit'in ‘5 artı 5’ formülü Meclis'ten dönünce, Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer, sürpriz şekilde 10. Cumhurbaşkanı seçildi. Bahçeli'nin önerisiyle eski bir CHP'li olan MHP Konya Milletvekili Ömer İzgi, DSP'nin desteğiyle rakiplerini geride bıraktı. Böylece, ilk kez bir MHP'li Meclis Başkanı oldu.

AZİL VE İSTİFALAR

Kabinedeki ilk fire, Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi ile yaşandı. İkincisi, Başbakan Ecevit'e ağır eleştiriler yönelten ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'in istifası, üçüncü fire ise partisine rağmen Cumhurbaşkanlığına aday olan Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun azli ile verildi. Son olarak da Beyaz Enerji Operasyonu ardından DGM'nin hazırladığı iddianamede suçlanan ANAP'lı Bakan Cumhur Ersümer istifa etti. Bu operasyonla, aralarında Murat Demirel, Cavit Çağlar, Ali Balkaner, Nail Keçili'nin de bulunduğu birçok ünlünün eline kelepçe takılarak hapse atılmasını sağladı. ‘Beyaz Enerji Operasyonu’ ise ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i koltuğundan etti. Paraşüt, Buffalo, Balina gibi 20'ye yakın büyük yolsuzluk-rüşvet operasyonu gerçekleştirildi.

NE DEDİLER

Türbana izin verilmeyecek.

Vekil dokunulmazlığı sınırlanacak.

DGM’ler yeniden düzenlenecek.

Cezaevlerinde otorite sağlanacak.

Sosyal Güvenlik Reformu yapılacak.

AB'ye tam üyeliğe çalışılacak.

Özelleştirme hızla yapılacak.

Enflasyon % 20'ye indirilecek.

NE YAPTILAR

Kamuda büyük ölçüde başarıldı

Her zamanki gibi yine lafta kaldı.

Yeni kanun tasarısı hazırlandı.

Operasyonlarda onlarca mahkûm öldü.

Yasa ve İşsizlik Sigortası çıkarıldı.

‘Aday Üye’ statüsü ile yeni aşamada.

Telekom Meclis’te, THY'ye müşteri çıkmadı.

Uygulanan ekonomik program çöktü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!