İstanbul'da Gezi gözaltıları

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda Gezi gözaltıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 08:56

İstanbul ve İzmir'de Gezi operasyonları devam ediyor. İstanbul'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabaha karşı operasyon düzenledi, 30 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler fotoğraflardan tespit edildi. Gözaltındakilerin avukatlarından Mehmet Ümit Erdem, çarpıcı bir bilgi verdi: ''Arama kararında adres belirtilmiyor. O nedenle apartmandaki diğer daireleri de aradılar.''

Haberin Devamı

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabaha karşı Genç Umut, Kolektifler, TGB ve HKP üyelerinin de aralarında bulunduğu kişilerin evlerine operasyon düzenledi. Sabahın ilk ışıklarıyla yapılan operasyonda yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. Polis yetkilileri gözaltı sayısının artacağını söyledi.  

Gezi Parkı olayları sırasında şiddet olaylarına karıştıkları, olayları organize ettikleri iddia edilen bir grup, polisin teknik ve fiziki takibindeydi. Polis fotoğraf ve videolardan kimliklerini tespit ettiği kişilerin evlerine, sabahın ilk ışıklarıyla mahkeme kararıyla operasyon düzenledi. Operasyon düzenlenen adresler arasında öğrenci yurtları da vardı. Gözaltına alınan kişilerin tüm dijital verileri polis tarafından kopyalandı. Gözaltına alınanlar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'ndeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA GEZİ OPERASYONU / HÜRRİYET TV

TGB'DE GEZİ PARKI ARAMASI

DERNEKTEKİ ARAMADAN KARELER

İZMİR'DE HER GÜN GÖZALTI

İzmir’de Gezi protestoları sırasında, molotofkokteylli saldırılar düzenleyerek halkı kışkırttıkları iddiasıyla 4’üncü operasyonda gözaltına alınan 15 kişiden 11’i tutuklandı. Böylece tutuklananların sayısı 48’e yükseldi.

Taksim Gezi Parkı protestolarına verilen destek sırasında kamu ve özel binalarına zarar verip, molotofkokteylli saldırı düzenleyerek halkı kışkırttıkları ileri sürülen kişilere yönelik farklı zamanlarda 4 operasyon düzenlendi.

İzmir merkez olmak üzere İstanbul, Balıkesir, Bursa, Batman ve Manisa’da önceden belirlenen çok sayıda adrese operasyonlar düzenlendi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince son olarak geçen Pazartesi günü düzenlenen 4’üncü dalga operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Son operasyonla birlikte aralarında DHKP-C, TKİP, MLKP, MKP, TKEP L terör örgütlerine üye oldukları ileri sürülen toplam 57 kişi gözaltına alındı.

TOPLAM TUTUKLU SAYISI 48
Son operasyonda gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 15 kişiden 11’i bugün sabaha kadar süren mahkeme sonunda tutuklandı. Daha önce tutuklanan 37 kişi ile birlikte kentteki Gezi operasyonlarında tutuklananların sayısı 48’e yükseldi. DHA

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Gezi Parkı soruşturması kapmasında Fatih’te Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin kaldığı bir evde arama yaptı. Yaklaşık 2 saat süren aramada polis, iki çuval belge ve dokümanı incelemek üzere el koydu.  Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, sabahın erken saatlerinde Fatih Oğuz Han Caddesi Erseven Sokak'taki binanın en üst katında bulunan ve TGB üyelerinin kaldığı belirtilen bir evde arama yaptı.

Burada yaklaşık 2 saat arama yapan polis, iki çuval halindeki çıkardığı bazı belge ve dokümanlara el koydu. Ele geçirilen belge ve dokümanlar incelenmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yapılan aramalarla ilgili hiç kimsenin gözaltına alınmadığı belirtildi.

AVUKAT ERDEM: ARAMALAR USULÜNE UYGUN YAPILMADI

Haberin Devamı

Şafak operasyonu sırasında gözaltına alınanlardan biri de Halkevleri eski Başkanı İlknur Birol’un Öğrenci Kolektifleri üyesi kızı Bircan Birol’du. Birol Ailesi’nin evinde yapılan aramaya katılan avukatları Mehmet Ümit Erdem şunları söyledi:
“Çoğunluğu Üniversite öğrencisi yaklaşık 50 kişi göz altına alındı. Teknik takip yapıldığını görüyoruz. Arama nedenleri halkı isyana teşvik, güvenlik güçlerine ve araçlarına saldırı, kamuya ve vatandaşlara zarar verme olarak belirtilmiş. Aramalar polis kararında saat 4.00 itibariyle başlayarak 72 saat boyunca süreceği belirtilmiş. Polis, “Çok adres var yetişemiyoruz” diyor. İlknur Birol’un araması saat 05.10’da başladı. Kapıyı kırarak girmişler içeri. Saat 10.00’da tamamlandı. Ancak arama kararında adreste daire numarası belirtilmediğinden apartmanın içindeki tüm daireleri arayabilir durumdalar. Zaten bu binada üst katı da aradılar. Bu bir usulsüzlüktür. Bununla ilgili gereken itirazı yapacağız. Ayrıca dijital delillerin kopyası mutlaka alınmalı, bir kopyası da avukatlara verilmeli ki delillerde değişiklik yapılmasın. Ancak elimizde makine yok, hard disk bir adet deyip bilgisayarları alıp götürdüler. CD’ler de benzer şekilde çuvallara doldurdular. İçinde grev, direniş gibi belirli kelimeler geçen film ve kitapları de toplayıp götürdüler.”

Haberin Devamı

YUMURTA SANIĞI DA GÖZALTINDA

Gezi Parkı’na şafak operasyonunda gözaltına alınanlar arasında, Abdullah Gül’ün İstanbul’un üniversitesini ziyareti sırasında çantasında taşıdığı 3 yumurta için gözaltına alınan ve polise direnme suçundan 11 yıl cezası istenen hukuk öğrencisi Y. E. ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Üniversitesi ziyareti sırasında gözaltına alınınca polisin kafasında yumurta kırdığı iddia edilen edebiyat öğrencisi U. G de var.

YAZ KAMPI BİLEKLİKLERİNİ BİLE ALDILAR
 
Gözaltına alınanlardan Hasret Deniz Özçelik’in babası Aydın Özçelik, kızının birkaç gün içinde üniversite tercihi yapması gerektiğini söyleyerek "Eğer kızım 72 saat tutulursa tercih yapamayacak. Çocuğum için yapmayacağım bir şey yok" dedi. Evde arama sırasında kızının gideceği yaz kampı bilekliklerini bile aldıklarını söyleyen Aydın Özçelik, şu bilgileri verdi: "Oğlum 18 yaşında. Bu sene liseyi bitirdi. Gezi sürecinde ailecek oradaydık. Bizim amacımız parka sahip çıkmaktı. Hiçbir şekilde şiddete izin vermedik. Gözaltına alınırken hasret elinde taş olan fotoğraflar gösterdiler. Onların gerçek olduğunu düşünmüyorum.

Haberin Devamı

Kızımın arkadaşlarıyla bağlı olduğu grup kesinlikle taş atmama kararı almıştı. Hatta başka bir yerde taş atan cocukları bile durdurmuşlardı. Sadece bize atılan gaz bombalarını geri attık. Onu da sonucta gazdan boğulmamak için yaptık. Taş atmak çözüm değıl. Bunu biliyoruz. Bu bir halk hareketi. Demokratik haklarımız için destekledik. Gözaltı sırasında binada olduğumuz sürece herhangi bir baskı olmadı. Gece operasyonu ancak korkakların yapacağı bir iş. Evden delil diye, kızımın arkadaşlarıyla yapacağı yaz kampının bilekliklerini, bir kitap, iki puşi, benim bilgisayarımı ve buldukları ıvır zıvırı aldılar. Gizlilik kararı olduğu için bilgi vermiyorlar ancak eve gelen terörle mücadele ekipleri 72 saat tutabileceklerini söylediler. Pınar KARAHAN/İSTANBUL

Haberin Devamı

ÜÇ EKİP GELDİ
 
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü öğrencisi Tahir Özgür Kütahya, okulun Ayağazağa’daki Vadi Yurdu D Blok’taki odasından, dün sabaha karşı, uykusundan kaldırılarak gözaltına alındı. Arkadaşı İnşaat Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisi Barış Bora, sabaha karşı 7 sivil polisin üç ekip otosuyla geldiğini belirterek şunları söyledi: "Önceki gece Öğrenci Kollektifleri’nin Gazi Mahallesi’nde Okumuş İnsan Halkın Yanındadır" kampanyası kapsamında öğrencilere Özgür’le birlikte ders verdik. Akşam yurttaydık. Özgür odada iki kişiyle birlikte kalıyordu. Polisler sessizce geldi. Çocukları uyandırdıktan sonra odada arama yaptılar. Ama sırasında fotoğraf ve video çektiler" dedi. Okulun Yurt Müdürü Şaban Muhacir, "Sabah 05.00 sularında yurt güvenliği telefonla aradı. Ellerinde savcılık belgesi olan polisler daha sonra gelip Özgür’ü odasından aldılar" dedi. Gülhan ÇALIŞKAN/İSTANBUL


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!