Danıştay'da aday çıkmadı, baÅŸkanlık seçimi yapılamadı

Güncelleme Tarihi:

Danıştayda aday çıkmadı, başkanlık seçimi yapılamadı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 16:05

HÜSEYİN Karakullukçu’nun yaş haddinden emekliğiyle boşalan Danıştay Başkanlığı için yapılan seçimde bugün bir ilk yaşandı. Başkanlık için aday çıkmadığından seçim yapılamadı. Danıştay Genel Kurulu, başkanlık seçimi için cuma günü tekrar toplanacak.

Haberin Devamı

Yargı kulislerine göre, seçimlerde aday çıkmamasının nedeninin 2010'daki referandum sonra Danıştay'da dengelerin deÄŸiÅŸmesi ve yasal boÅŸluk olarak gösteriliyor.Â

Danıştay BaÅŸkanı seçilebilmek için gerekli olan 8 yıl Danıştay üyeliÄŸi yapmış olma ÅŸartı 8 AÄŸustos 2011 tarihli 650 sayılı  KHK ile 4 yıla indirilmiÅŸti. Ancak, bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi, "KHK ile düzenlemez, yasayla düzenlensin" diye iptal etmiÅŸti ve Hükümet'e, 1 Temmuz'a kadar süre tanımıştı.Â

İptal kararı 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Adli tatili de 20 Temmuz olarak yasayla yeniden düzenleyen bu tasarı halen Meclis'te ve 1 Temmuz'dan önce yasalaştırılacak.

5 Temmuz Cuma gününe kadar da bu düzenleme yapılmış olacağı ve yasal boşlukta doldurulmuş olacağı için yeni üyelerden ağırlıklı olarak aday çıkabileceği belirtiliyor. Eski üyelerin yeni dengeler ışığında seçilme şansları olmadığını düşündükleri için başkanlığa adaylıklarını koymadıkları da kulislerde dillendiriliyor.

/images/100/0x0/55ea0f6ef018fbb8f8689fc5


ÖNCEDEN SEÇİM KOLAYDI

Danıştay yetkilileri Hürriyet dünyasına, "Yasal seçim sürecini  başlattık. Danıştay Başkanvekilimiz 25 Haziran'ı seçim günü olarak belirledi. Ancak, bugün kimse aday olmadığı için seçim için Cuma günü yeniden toplanacağız. Üç yıl önce yapılan anayasa değişikliği ile Danıştay'ın yapısı değişti. Üye sayısı 87'den 165'e çıktı. Daha önce 87 kişiyle seçim kolaydı. Şimdi başkan seçilmek için 79 oy almak gerekiyor. KHK'nın iptaliyle de bir boşluk yaşanıyor. Aday olmak isteyen arkadaşlar yasanın çıkmasını ve yasal boşluğun dolmasını da bekliyor olabilirler"

ADAY ÇIKMADI KURUL DAĞILDI

Danıştay Genel Kurulu, Başkanlık seçimi için bugün toplandı. Ancak, adaylık için başvuruda bulunulmaması ve üyeler tarafından da aday önerilmemesi nedeniyle Danıştay üyeleri seçime geçmeden dağıldı. Danıştay Genel Kurulu, seçim için Cuma günü tekrar toplanacak.

SALT ÇOĞUNLUKLA SEÇİM

Danıştay Başkanı, Danıştay Genel Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçilecek. Gizli oyla yapılan seçimlerde ilk üç oylamada sonuç alınamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü tur oylama yapılacak.  Bu turdan da sonuç alınmazsa, seçim yeniden aday gösterilerek tekrarlanacak.

DÖRT YILLIĞINA BAŞKAN SEÇİLECEK

Seçime katılmak isteyenler, seçim günü önümüzdeki Cuma'dan önce DanıştayBaşkanlığına yazıyla başvurabilecekler. Ya da toplantıda oylamaya başlanmadan önce sözlü olarak da istekte bulunup veya üyeler tarafından teklif edilebilecekler.  Karakullukçu'nun yerine seçilecek yeni Danıştay Başkanı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl görev yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!