Beyaz Saray görüşmesine katılan heyetin şifreleri

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saray görüşmesine katılan heyetin şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 18:21

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray görüşmesine dahil ettiği isinler aslında Türk ABD ilişkilerinde de ön plana çıkan unsurlara işaret ediyor.

Haberin Devamı

Başbakan’ın heyetinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yer alması Türk tarafının hem Başbakan hem de yardımcısıyla gelerek görüşmeye verdiği önemi gösteriyor.

Nitekim ABD tarafında da masada hem başkan Obama hem yardımcısı Biden oturuyor.

Arınç’ın Türk-ABD ilişkilerinde kritik konulardan birinde de çok söz sahibi olduğunu unutmamak gerekiyor.

Türkiye ile İsrail arasındaki Mavi Marmara uzlaşmasında mağdur Türk vatandaşlarına alınacak tazminatlar konusunu bizzat Bülent Arınç takip ediyor.

Türk tarafındaki Bakanlara baktığımızda ise bu görüşmede olması beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dışında öne çıkan isim savunma Bakanı İsmet Yılmaz. Yılmaz’ın masada bulunması ABD ile Türkiye arasındaki askeri işbirliğinin, Afganistan, Suriye, füze savunma sistemi gibi olası ortak hareket alanlarının varlığının göstergesi.

Haberin Devamı

Görüşmelerin ağırlıklı konularından biri de iki ülke arasındaki ticaret olacak. Bu konuda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın dosyasına yer alıyor.

AB Bakanı Egemen Bağış’ın masada yer alması ise hem geçmişteki ABD tecrübesi, hem de ABD’nin AB ile yapacağı çok kritik bir anlaşmayla bağlantılı.

AB ve ABD’nin serbest ticaret anlaşması Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor.

Beyaz Saray görüşmelerinde Amerikan tarafının Türkiye’deki anayasa çalışmalarına da değinmesi bekleniyor.

Türk heyetinde bu konudaki yetkin isimler ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra AK Parti TBMM Grup başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı…

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın heyette olması ise Türkiye ile ABD arasındaki petrol ve doğalgaz işbirliğini gösteriyor. Görüşmelerde en çok üzerinde durulacak konulardan biri de Türkiye'nin Kuzey Irak'la girdiği petrol ve doğalgaz işbirliği olacak.

Ayrıca Türkiye'nin Azerbaycan ile olan yakın dönemde artan enerji işbirliğiyle İran'ın Türkiye'yle girdiği doğal gaz satış anlaşması da gündemde.

Bir de PKK’nın çekilme süreci, Suriye ya da Filistin sorunu gibi çok kritik konular var.

Bu konular içinde Başbakan heyete MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı dahil etmiş görülüyor.

Haberin Devamı

Başbakan'ın daha önceki seyahatlerine Genelkurmay'dan hiçbir ismin bulunmaması ise dikkat çekti. Erdoğan'ın daha önceki gezilerine dönemin komutanlarından Org. Ergin Saygun da katılmıştı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!