CHP-MHP-BDP vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

CHP-MHP-BDP vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2013 00:00

Milletvekillerine özel statü ile yeni haklar getiren yasa teklifine halkın tepkisi büyük olunca MHP, CHP ve BDP imzasını çekti.

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLLERİNE özel statüyle yeni haklar getiren TBMM Üyeliği Yasası’nda 4’lü uzlaşma dağıldı. MHP, CHP ve BDP grup başkanvekilleri dün öğleden sonra imzalarını çektiklerini açıkladılar. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise “Biz düzenlemelerin doğru olduğuna inanıyoruz. İmzamızın arkasındayız” dedi.

ARINÇ TETİKLEDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sözlerine tepki olarak MHP’lilerin imzalarını çektirdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Arınç’ın “Ben milletvekilleriyle ilgili 4 partinin iştirakiyle getirilen teklifin Türkiye’nin temel konularıyla ilgili de bir beraberliğe dönüşmesini arzu ederim. Burada bunu yapıp da diğer konularda yapmamak biraz garip kaçabilir” sözlerinin partilerinin rahatsız ettiğini açıkladı. Vural, “Sanki kişisel beklentileri karşılamak için imza atıldığını ima etmesi tutarlı olmadığı gibi ahlaki de değil. Haberi yokmuş beyefendinin. TBMM Başkanı hangi irade ile geldi Genel Başkanımıza üst düzey mutabakat olduğunu söyledi. Taktik şeyler bunlar. Münafık siyaset bu. Haberdar değilmiş gibi bir izlenim oluşturuyorlar” dedi. Vural, Genel Kurul’da da teklife ret oyu kullanacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

TOPLUMUN İSTEDİĞİ OLDU

MHP yönetiminin ardından CHP’li yöneticilerin dilekçesi de Meclis Başkanlığı’na iletildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin “Demokrasilerde toplumun duyarlılıklarını dikkate almalıyız. Arkadaşlarımız iyi niyetle imza koymuş olabilirler. Toplumdan gelen beklentilerin demokrasilerde kural olduğu uygulamada tescil edilmiştir” dedi. Hemen ardından BDP grup yönetimi Meclis Başkanlığı’na geri çekme kararını bildirdi.

Haberin Devamı

NASIL GELİŞTİ?

Uzlaşmanın perde arkasından ilginç bilgiler kulise yansıdı. Alınan bilgiye göre 4 partiden milletvekillerinin hazırladığı teklif, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil’in aracılığıyla muhalefet liderlerine iletildi. Ancak AK Parti grup başkanvekilleri, Başbakan Erdoğan’a sadece genel bilgi verdiler ve inisiyatif alarak imza attılar.

İMZA KRİZİ

Teklifin hazırlığında her gruptan birer grup başkanvekilinin imzası istendi. Ancak CHP yönetimi tek tek sorumluluk almayı kabul etmeyince, partilerden bütün grup başkanvekillerinin imzalaması kararlaştırıldı. Kılıçdaroğlu’nun “İmzalayın” onayına karşın CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, “İncelemek istiyorum” diyerek bir gün değerlendirdi ve ertesi gün imza verdi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!