Ayasofya'nın freskleri perde ile kapatılacak

Güncelleme Tarihi:

Ayasofyanın freskleri perde ile kapatılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 00:00

Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, “İbadete açılması için çalışmaların devam ettiği Ayasofya'da, freskler, namaz saatlerinde perde ile kapatılacak” dedi.

Haberin Devamı

Çakı, yaptığı açıklamada, müze olarak kullanılan Ayasofya'nın camiye dönüştürülerek ibadete açılması için mülk sahibi statüsündeki Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünün çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

İBADETE AÇILACAK AYASOFYA MÜZESİ'NDEN KARELER

Bu çalışmalar çerçevesinde Ayasofya'da ibadet edilebilecek şekilde düzenlemeler yapılacağını söyleyen Çakı, ibadete açılacak olmasından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığının Ayasofya için "imam kadrosu" verdiğini söyledi.

Ayasofya'ya henüz imam ataması yapılmadığını belirten Çakı, “Ayasofya Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait bir mekan. Henüz Vakıflar Bölge Müdürlüğünün oradaki çalışması sürüyor. Bu çalışmalar sonrası Ayasofya bize tahsis edilirse biz de din hizmetlerinin yürütülmesi için imam ataması yapacağız” diye konuştu.

750 YILLIK TARİH
Günümüzde Müze olarak kullanılmakta olan Trabzon Ayasofya Kilisesi, Trabzon İmparatorluğu krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında, Trabzon'u fethini takiben yapı camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur.
1864 yılında harap durumda olan camiinin Bursalı Rıza Efendi'nin teşvikleri ile yeni baştan onarıldığı bilinmektedir. 1. Dünya Savaşı yıllarında sırası ile depo, hastane, daha sonraları yine camii olarak kullanılmıştır.
1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesinin işbirliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. Trabzon’da resmi rakamlara göre 1917 cami bulunuyor.


"İnsan resmi olan mekanda namaz kılmak haramdır denemez"

Veysel Çakı, kamuoyunda 'Ayasofya içindeki fresklerin ibadete engel olup olmayacağı' tartışması üzerine ise “Ayasofya'da bu konudaki düzenlemeyi Vakıflar Bölge Müdürlüğü yapacak. İbadete açılması için çalışmaların devam ettiği Ayasofya'da, freskler, namaz saatlerinde perde ile kapatılacak” dedi.
Freskleri tam olarak incelemediğini söyleyen Çakı, "Fresklerde ne olduğunu tam olarak incelemedim ama 'insan resmi olan mekanda namaz kılmak haramdır, böyle bir alanda kılınan namaz olmaz, tekrarı gerekir' demek doğru değil. İslamiyet kıble yönünde insan resmini doğru bulmamaktadır ama orada namaz kılmak kesinlikle olmaz denemez" ifadelerini kullandı.

Çakı, camilerde namaz kılan kişinin Allah ile irtibatını kopartacak, konsantrasyonunu bozacak etkenleri uygun bulmadıklarını anlatarak, "Camilerimizde namaz kılarken cemaatin dikkati dağılmasın diye özellikle kıble yönüne saat veya süslemeler konulmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!