Akil İnsanlar heyeti Murat İzol ve Ceylan Önkol'un ailesini ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Akil İnsanlar heyeti  Murat İzol ve Ceylan Önkolun ailesini ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2013 16:44

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, bir süre önce Dicle Nehri'nde cesedi bulunan Murat İzol'un ailesini ziyaret etti.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da bulunan heyet üyeleri, Yenişehir ilçesinde oturan İzol'un ailesini evinde ziyaret ederek, babaannesi Naile Pala ve eniştesi Recep Kaymak ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından babaanne Pala ile dışarıya çıkan heyet üyeleri gazetecilere açıklama yaptı.

Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, ilk ziyaretlerini İzol'un ailesine yaptıklarını belirterek, Diyarbakır'daki vatandaşların bu ölüm olayı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini ancak Türkiye kamuoyunun bunu yeterince bilmediğini söyledi.

“İzol, bir süre önce polisin elinden kaçmak isterken arkasından ateş edilmesi vakası var. Can havliyle kendisini Dicle Nehri'ne atan, bir süre sonra da cenazesi bulunan bir gencimiz. Bu sadece burada yaşayan insanların zaman zaman güvenlik güçlerinin tutumlarından yana nasıl bir psikoloji içinde olduklarını ortaya koyan tipik, çarpıcı bir örnek. Meydana geldiği bir dönem açısından da düşündürücü” diyen Ensaroğlu, bölgenin bu tür olaylara yabancı olmadığını, 1990'lı yıllarda buna benzer vakaların çokça yaşadığını belirtti.

Haberin Devamı

Böyle olayların artık geride kaldığını düşündükleri bir dönemde bunun gerçekleştiğini vurgulayan Ensaroğlu, şöyle konuştu:“İzol'un babaannesi torunu ile ilgili davası olacağını beyan ediyor. Komisyonumuz içerisinde insan hakları savunucuları var. Zaten sivil toplum örgütleri olarak da bu konunun dosyanın takipçisiyiz, acılarını paylaşıyoruz. Umarım yeni Muratları kaybetmeden artık bu süreç başarıyla sonuçlanır. Artık böyle nineler ve annelerin gözyaşlarına tanıklık etmeyiz.”
Ziyarette Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da yer aldı.

Heyet üyeleri daha sonra Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyünde 28 Eylül 2009 yılında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol'ün Bağlar ilçesinde oturan annesi Saliha ve babası Raif Önkol ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından anne Saliha Önkol, kızının hakkını sonuna kadar arayacağını belirterek, “Olayın gerçekleştirenler kim? Onların ortaya çıkarılmasını istiyorum. Heyetin ziyareti bizi çok mutlu etti. Onlara sonuna kadar destek veriyoruz. Barış istiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!