Onların avukatı hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Onların avukatı hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2013 00:00

Düşünce suçu davalarının vazgeçilmez ismi, Deniz Gezmiş ve arkadaşları Mahir Çayan ile Yusuf Aslan’ın avukatı Gülçin Çaylıgil, 88 yaşında hayata veda etti.

Haberin Devamı

Bodrum, Eski Çeşme Mahallesi’ndeki evinde yaklaşık 20 yıldır yaşamını sürdüren Çaylıgil, dün sabah saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Çaylıgil için bugün saat 15.00’te Muğla Barosu Bodrum Temsilciliği tarafından Bodrum Adliyesi’nde tören düzenlenecek. Çaylıgil’in cenazesi, Adliye Camisi’nde ikindi vakti düzenlenecek töreninin ardından Gümbet Karaburgaz Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
İstanbul Barosu avukatlarından olan Çaylıgil, aynı zamanda Umut Vakfı Danışma Kurulu üyesiydi. Çaylıgil, Adnan Benk, Harun Karadeniz, Vedat Günyol, Server Tanilli, Uğur Mumcu, Talat Turhan, Çetin Altan, Doğan Avcıoğlu ve Yalçın Küçük gibi birçok ünlü aydın, sanatçı ve siyasinin de avukatlığını yapmıştı.
Çaylıgil’in hayatını kaybetmesi üzerine son röportajlarından birini verdiği Adalet İçin Hukukçular Grubu “Kendisi de Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Çaylıgil ömrünün sonuna kadar sosyalizmin önemli taşıyıcılarından biriydi. Yaşamı ve mücadelesiyle yolumuzu aydınlatmaya devam edecek” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Ses tellerim iyi olsaydı Ergenekon’a girerdim

/images/100/0x0/55ea2f98f018fbb8f870489d

Damat Ferit Paşa’nın yaveri olan babasının Cumhuriyet döneminde vatan haini diye askerden atılmasıyla hukukçu olmaya karar veren Gülçin Çaylıgil, meslek hayatına 1952’de başladı. Röportajlarına “Avukatlığın hep sevdiğim tarafını yaptım, hiç para için yapmadım” dedi, birçok “düşünce suçu” davasında müdafi olarak yer aldı. 12 Mart döneminde Deniz Subayları davası, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının İstanbul’daki davaları, Aydınlık davası, Madanoğlu davası, TKP Davası, 12 Eylül döneminde Cumhuriyet Gazetesi, TİKP davası, DİSK davası, Aydınlar Dilekçesi davası, THKP-C davası, Devrimci Sol davasında da avukatlık yaptı. İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi’nde Ceza Hukuku, ifade özgürlüğünü düzenleyen TCK 301’inci maddesi ve ceza usulüne ilişkin dersleri verdi ancak kanser nedeniyle bir göğsü ve ses tellerinin yarısı alınca derslerine son verdi.  55 yıl yaptığı mesleğini 2007’de bırakan Çaylıgil, son olarak İpek Çalışlar ve Ahmet Altan’ın avukatlığını üstlenmişti. Çaylıgil verdiği röportajlarından birinde, “90 eksi 2 yaşındayım ama içim titriyor şu kalabalık Ergenekon davasını gördükçe, ses tellerim iyi olsaydı ona girerdim” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!